Hlavní obsah

Žena podvedla právníky historkou o bunkru a pohádkovém dědictví

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Neuvěřitelný případ nezaměstnané ženy, která dokázala napálit 26 vysokoškolsky vzdělaných lidí historkou o smyšleném pohádkovém dědictví a vylákala z nich údajně 52 miliónů korun, ve čtvrtek zveřejnili severomoravští policisté.

Článek

Pětatřicetiletá žena z Frýdecko-Místecka od bohatých lidí z celé republiky, z nichž mnozí mají právnické vzdělání, požadovala peníze na vyřízení formalit spojených s mnohamiliardovým dědictvím, které ovšem neexistovalo.

Za 15 takových podvodů se škodou 12 miliónů korun byla žena již pravomocně odsouzena, nyní kriminalisté objasnili dalších 11 skutků se škodou 40 miliónů korun.  

Žena si přitom podle policie byla po celou dobu byla vědoma, že žádné dědictví neexistuje. Navíc neměla legální zaměstnání a tudíž ani příjem, ze kterého by půjčky vracela. „Celková finanční částka, kterou od důvěřivců obdržela, přesáhla 40 miliónů korun. Škoda však může být vyšší. Vyšetřování ukázalo, že někteří poškození ani nemají k půjčkám smlouvy nebo jiné dokumenty určující přesná data půjček a přesné částky,“ dodala mluvčí.

Uvěřili historkám o dědictví a pohádkovém bohatství

Podle policistů si žena od svých obětí půjčovala různě vysoké částky, od tisíců po milióny. „Zarážející je lehkomyslnost poškozených. Někdy neměli žádnou smlouvu, půjčovali opakovaně. Jednali neopatrně pravděpodobně pod vidinou obrovských zisků. Uvěřili naprosto nesmyslným historkám o dědictví, pohádkovém bohatství v částce několikanásobně převyšující celý rozpočet České republiky,“ řekla Štětínská.

Žena měla svým obětem dokonce tvrdit, že bude muset přebudovat vojenské objekty na trezory, aby do nich mohla peníze uložit. „Jedním ze zařízení měl být i objekt s trezorem na Jihlavsku, kde mají údajně uloženy měny všechny státy světa. Chod měli zajišťovat mniši nějakého italského řádu. Obviněná dokonce některým poškozeným nabízela vedoucí funkce v tomto zařízení,“ dodala policistka.

Byli dokonce přítomni telefonickým hovorům, které žena vedla s nejvyššími představiteli různých evropských států. Obviněná však komunikovala v českém jazyce.
mluvčí policie

Velkou část poškozených tvoří podle ní lidé s vysokoškolským vzděláním v různých oblastech. Někteří z nich dokonce ženě svěřili veškeré své volné finanční prostředky. „Pár poškozených policistům vypovědělo, že byli dokonce přítomni telefonickým hovorům, které žena vedla s nejvyššími představiteli různých evropských států. Obviněná však komunikovala v českém jazyce“ dodala mluvčí.

Policisté historce ženy o cizinci nevěří

Obviněná žena policistům řekla, že byla pravděpodobně obětí jistého cizince, který ji měl o existenci sirotčího důchodu přesvědčit. Údajně ji v tom utvrzoval i tím, že vše zaštiťují nejvyšší, konkrétní představitelé evropských i zámořských států, kteří jí budou volat. Policie však ženu přesto obvinila z podvodu s trestní sazbou do pěti let vězení, její argumentaci kriminalisté nevěří.

„Žena už byla za stejnou trestnou činnost již v minulosti pravomocně odsouzena k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce pěti let. Způsob páchání trestné činnosti byl totožný, škoda dosáhla výše téměř 11,5 miliónu korun, poškozených bylo 15 z celé republiky,“ dodala Štětínská.

Reklama

Výběr článků

Načítám