Hlavní obsah

Za vraždu těhotné ženy 15 let vězení

– Praha

Za vraždu své těhotné milenky má jít Ukrajinec Oleksandr Oblontsi na 15 let do vězení. Rozhodl o tom ve čtvrtek pražský městský soud, který navíc Ukrajince vyhostil na neurčito z Česka. Muž svou přítelkyni údajně uškrtil v prosinci loňského roku v pražských Běchovicích a ukradl jí přes 160 000 korun. Za čin mu hrozil až výjimečný trest.

Článek

Rozsudek není pravomocný, Oblontsi se na místě odvolal. Jeho advokát pro něj požadoval dvanáctiletý trest. Státní zástupkyně se práva na odvolání vzdala.

Ukrajinec podle obžaloby vezl svoji přítelkyni do Prahy, kde měla žena pro sebe i pro další krajany vyměnit vydělané peníze za dolary. V autě se prý pohádali kvůli jejímu těhotenství. Milenka mu vyhrožovala, že o něm poví jeho manželce. Muž ji proto podle obžaloby nejprve začal rukama rdousit, a pak ji uškrtil tkaničkou od bot.

Nesnažil se ženu oživit ani nezmatkoval, naopak zavolal známým, že jim může vrátit peníze.
soudce Luboš Vrba

Podle předsedy senátu Luboše Vrby si muž zasloužil přísný trest proto, že nejednal v afektu, ale že o vraždě přemýšlel již dříve. Po činu prý chladně kalkuloval. "Nesnažil se ženu oživit ani nezmatkoval, naopak zavolal známým, že jim může vrátit peníze," prohlásil soudce.

Třiatřicetiletý Oblontsi se k vraždě přiznal. Tvrdil, že o dva roky starší ženu zavraždil v afektu, kvůli hádce a jejímu vydírání. Uvedl, že milence nevěřil, že je těhotná. Její těhotenství však prokázala pitva. Podle svědků také Ukrajinec o svém budoucím dítěti hovořil již několik dní před smrtí své milenky. "Věděl, že je v jiném stavu, a to byl také jeho motiv," řekl Vrba.

Tělo odhodil do příkopu u silnice

Oblontsi podle žalobců odvezl ženino tělo z místa činu a vyhodil ho do příkopu u silnice v Praze-východ. Ještě předtím jí údajně z kabelky sebral peníze. Ukrajinec však tvrdil, že ho k vraždě nevedl loupežný motiv, podle něj musel sebrat peníze někdo jiný.

Soud podle předsedy senátu sice nemohl Oblontsimu prokázat loupežný motiv, bylo však zřejmé, že peníze ukradl předtím, než se zbavil těla své přítelkyně. "Je nereálné a nepravděpodobné, že by se finančních prostředků mohla zmocnit jiná osoba," prohlásil Vrba. Muže proto odsoudil také za krádež.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám