Hlavní obsah

Policie propustila dvě ženy zatčené při zásahu proti krajní pravici

Praha

Policie ve středu kolem 23:00 propustila bez obvinění dvě ženy, které byly zadrženy během středečního zásahu proti přívržencům krajní pravice. Informoval o tom advokát Kolja Kubíček, který obě ženy zastupoval. Kubíček odhadl, že policie ve středu zadržela celkem přes 20 lidí, podle některých médií to bylo téměř 30 lidí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stoupenci Dělnické strany protestují před úřadem vlády.

Článek

Zásahy podle advokáta souvisejí mimo jiné s kauzou koncertů, na nichž byly údajně šířeny myšlenky neonacismu a rasismu. Akce se podle dostupných informací týkala i představitelů Dělnické strany (DS).

Obě ženy, které Kubíček zastupoval, byly ve středu večer vyslechnuty, avšak podezření, podle Kubíčka účelově vykonstruované, nestačilo k vznesení obvinění pro nějaký trestný čin.

Příkaz k raziím, souvisejícím s kauzou koncertů, dalo obvodní státní zastupitelství Brno - venkov, stejně jako v obdobném případě zatýkání letos v červnu, uvedl Kubíček. Podle něj detektivové na poslední chvíli hledají důkazy o propojení krajní pravice s DS. O jejím zrušení má totiž brzy jednat soud. Předseda DS Tomáš Vandas středeční policejní akci považuje za zoufalou snahu vlády najít důkazy o protiprávním jednání členů či sympatizantů DS. [celá zpráva]

"Mohu potvrdit, že probíhá několik realizací, na kterých detektivové dlouhodobě spolupracovali," řekl ve středu ráno mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták. Bližší informace k zásahům neuvedl.

Zatčení kvůli koncertům

Kubíček s odvoláním na policii uvedl, že detektivové zadrželi šest mužů a jednu ženu v souvislosti s kauzou, v jejímž rámci již dříve obvinili deset lidí. "To je oficiální informace policie, kterou jsem obdržel," uvedl advokát. Desítka dříve obviněných je podezřelá z toho, že organizovala od loňského dubna 11 koncertů s vědomím, že účinkující i diváci na nich šíří myšlenky neonacismu, rasismu, xenofobie a že se na nich propaguje hnutí Národní odpor. Písňové texty údajně oslavovaly třetí říši, antisemitismus nebo "čistotu rasy".

Mezi sedmi zadrženými lidmi je například Dragan Petrović. Podle Ondřeje Cakla ze sdružení Tolerance a občanská společnost, které dlouhodobě monitoruje ultrapravicovou scénu, je Petrović šéfem srbské pobočky militantní mezinárodní neonacistické organizace Blood and Honour (Krev a čest). Některá z dalších jmen, jako Josef Šedina nebo Kamil Víta, jsou podle něho spojena s kapelami takzvané white power music.

Mezi zadrženými je také například předseda pražské organizace DS Patrik Vondrák. Řekl to člen DS Jiří Bárta, podle něhož byl na Vondráka vydán příkaz k zadržení. Odborníci na pravicový extremismus Vondráka spojují s neonacistickým Národním odporem. Sám Bárta, u něhož policie také provedla domovní prohlídku, byl na policejní služebně jen podepsat protokol.

Vandas řekl, že policisté zadrželi i místopředsedu Dělnické mládeže a zástupce šéfredaktora Dělnických listů Matyáše Sombatiho a vzali mu počítač s databází členů Dělnické mládeže a další osobní věci.

Podle Kubíčka tvoří zadržení několik skupin. Policie prý zadržela mimo jiné skupinu dívek údajně kvůli členství ve sdružení blízkém krajní pravici. Zřejmě jde o českou ženskou organizaci Resistance Women Unity (RWU), jejímž cílem je přispět k posílení opozice vůči systému, který jde podle ní "cíleně proti dlouhodobému přežití bílých rodin". Zástupkyně RWU pravidelně vystupují se svými projevy na shromážděních pravicových radikálů.

Proti policejní raziím protestovala ve středu večer stovka příznivců krajní pravice před úřadem vlády a sídlem policie v Bartolomějské ulici, kam byli někteří zadržení převezeni. Obě protestní akce se obešly bez incidentů.

Reklama

Související články

Policie při středeční razii zadržela 28 osob

Policie opět zasahuje na různých místech Česka proti přívržencům krajní pravice, v nejméně sedmi bytech od rána provádí domovní prohlídky. Policisté zasahují...

Radikálové protestovali u Úřadu vlády

Zhruba stovka příznivců krajní pravice ve středu kolem 18:00 dorazila do blízkosti Úřadu vlády, aby zde protestovali proti policejním raziím namířeným proti...

Výběr článků

Načítám