Hlavní obsah

Kmotři ruské mafie se stahují do Česka, upozorňuje ÚOOZ

Právo, Jakub Troníček

Lidi z nejvyšších pater ruskojazyčných mafií si v poslední době vybírají stále častěji jako místo k životu Českou republiku. Upozornil na to včera ve své výroční zprávě policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) s tím, že mafiánské špičky se u nás zajímají hlavně o nákup nemovitostí.

Článek

„Jedná se o osoby, které jsou zpravidla předmětem zájmu zahraničních bezpečnostních sborů. Své pravé identity skrývají prostřednictvím velmi sofistikovaně zpracovaných osobních dokladů znějících na existující bezúhonné osoby,“ píše se k tomu ve výroční zprávě elitního útvaru za rok 2008.

Kromě investic do nemovitostí se podle detektivů na našem území zabývají pronikáním do podnikatelského světa. „Je zřejmé, že k těmto aktivitám je využíván kapitál, u kterého není zcela možno identifikovat jeho původ,“ poznamenává policie. Podle kriminalistů přitom u nás mafiánští bossové zakládají obchodní společnosti takřka výhradně za účelem praní špinavých peněz.

Fakt, že se u nás natrvalo usazují šéfové velkých ruskojazyčných zločineckých skupin, potvrzuje i česká kontrarozvědka, tedy Bezpečnostní informační služba (BIS). Její mluvčí Jan Šubert k tomu poznamenal, že jde o dlouhodobější trend. „Jejich zájmem je v České republice žít, nikoliv páchat stejnou trestnou činnost jako doma,“ konstatoval.

Dodal, že členy ruskojazyčných mafií u nás přitahuje hlavně Praha, Karlovy Vary, Brno a Ostrava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám