Hlavní obsah

Soud osvobodil lékařku viněnou z epidemie žloutenky

Praha

Obvodní soud pro Prahu 4 ve středu osvobodil lékařku infuzního oddělení pražské polikliniky Budějovická Evu Žážovou, viněnou z rozšíření epidemie hepatitidy typu C, která se v zařízení vyskytla v roce 2001. Obžaloby z obecného ohrožení zprostil také dvě zdravotní setry. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se na místě odvolal.

Foto: Ronald Wittek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Podle obžaloby dostalo hepatitidu 17 lidí. Kvůli vysokému počtu nakažených hrozilo zdravotnicím až deset let vězení. Svým jednáním totiž údajně způsobily těžkou újmu více lidem. Lékařka a sestry podle státního zastupitelství nedodržovaly předepsané hygienické postupy a podmínky při aplikaci infuzí. Nepoužívaly prý sterilní jehly a rukavice a neizolovaly nakažené pacienty.

"Podle předsedkyně senátu Libuše Jungové se nepodařila prokázat příčinná souvislost mezi nemocí a infuzním oddělením," uvedl obhájce Petr Kšáda. Podle právníka soud uznal, že obžaloba byla založena na pravděpodobnostech a někteří svědci prý byli nevěrohodní.

Žloutenka se velmi špatně léčí, u starších lidí je to téměř beznadějné. Státní zastupitelství uvedlo, že několik lidí v důsledku nemoci později zemřelo. Podle znaleckého posudku prý bylo na oddělení vydáno mnohem méně jehel a stříkaček, než mělo být. Také hygienici v té době zjistili ve zdravotnickém zařízení pochybení, oddělení bylo kvůli nim na několik měsíců uzavřeno.

Kvůli nákaze podalo již v roce 2003 šest lidí žalobu o náhradu škody. Do médií se dostal případ ženy, která požadovala po tehdejším provozovateli polikliniky, společnosti Centromed, 370 000 korun a měsíční rentu. Právě ona tvrdila, že příčinou epidemie bylo opakované používání jednorázových jehel a stříkaček. Pacienti se svými žalobami u soudu neuspěli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám