Hlavní obsah

Podvodnice lákala lidi na pohádkové výnosy, okrádala je i s policií za zády

Právo, Miroslav Homola
Brno

Hamižnost, bezmezná víra v "zázračnou moc" bankéřky, touha vydělávat. To vše nahrávalo do karet šestatřicetileté matce pětiletého chlapce z Bratčic na Brněnsku. Nepříliš nápadná, ale značnou důvěru budící žena dokázala prokazatelně připravit celkem 25 poškozených o úctyhodných 34 miliónů korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Už sice šestého října nastoupila sedmiletý pravomocný trest za podvod, ovšem k údivu vyšetřovatelů se nyní zjišťuje, že ještě v době, kdy už ji policie na svobodě vyslýchala, paní dál slibovala a podváděla další výdělku chtivé klienty. Nyní se další škoda pohybuje kolem deseti miliónů. Podle vyšetřovatelů to zřejmě není ještě závěrečný účet.

"Žena svoji podnikatelskou činnost zaměřila na sjednávání stavebního spoření. Skutečně pro jednu stavební spořitelnu jako agent působila. Šla však ještě dál. Svým klientům slibovala, že pokud bude mít po celou dobu spoření vklad pod kontrolou, zajistí z něj vysoký, nejčastěji desetiprocentní výnos za jediný měsíc. Klienti, kteří se těšili, že ze svých kupříkladu sta tisíc vložených korun budou mít za deset měsíců dalších sto tisíc navrch, se jen hrnuli,“ řekl Právu vyšetřovatel případu.

Celá ohromná suma se vlastně z větší části rozplynula neznámo kam.
kriminalista

Samozvaná bankéřka se pak chovala téměř jako blázen, když se prvním zájemcům opravdu snažila sliby plnit a na úroky získávala finance od dalších "vkladatelů".

"Nakonec se celá ohromná suma vlastně z větší části rozplynula neznámo kam. Zčásti ji pohltil kolotoč úroků, zčásti se o ně zřejmě postarali různí vyděrači či jiné živly, které na sebe takové podniky navazují. O milióny přišel dokonce i profesionál, který se živí půjčováním na vysoký úrok. Tak důvěryhodná paní to byla. Jisté však je, že nedisponuje vůbec žádným majetkem a vybíjet si zlost na příbuzných je zřejmě také zbytečné," doplnil kriminalista.

Okradení se hlásí jen zvolna

Ženu kriminalisté obvinili pro pokračující trestnou činnost. Dá se předpokládat, že další soud, který ji čeká, jí dosavadní trest ještě přitvrdí. A dvě třetiny si z něj musí ze zákona odsedět. Police nyní hledá další okradené.

"S policií obvykle tito lidé spolupracují až hodně pozdě. Často stále zcela bezdůvodně věří, že se jejich peníze nějakým zázrakem vrátí. Tak je tomu i v tomto případě a okradení se objevují jen zvolna. Kdo se však chce přihlásit, má možnost učinit tak na telefon 974 622 427 či na mobilu 603 769 578,“ doplnil ke kolosálnímu podvodu podivné bankéřky šéf hospodářské kriminálky v Brně Jiří Šurek.

Reklama

Výběr článků

Načítám