Hlavní obsah

Policie zatkla překupníky zbraní a drog z gangu Hells Angels

• Aktualizováno
Právo, Patrik Biskup

Detektivové z Útvaru pro boj s organizovaným zločinem (ÚOOZ) rozkryli na západě Čech gang, který nelegálně obchodoval se zbraněmi a drogami. Při akci TOR zatkli minulý týden čtveřici mužů z Klatovska, Domažlicka a Sokolovska. Soud je poslal do vazby.

Článek

Při domovních prohlídkách kriminalisté objevili desítky zbraní od pistolí až po samopaly a granáty. Kontraband směřoval i do ciziny. Právu to potvrdil mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Hlavním podezřelým je podle Hantáka čtyřiatřicetiletý muž, pro kterého si kriminalisté přišli 15. října do klubového domu české pobočky legendárního motocyklového klanu Hells Angels (Pekelní andělé) na Sokolovsku.

„Během akce policisté zadrželi celkem čtyři osoby. Pátý podezřelý je už ve výkonu trestu, kde si od začátku tohoto měsíce odpykává trest odnětí svobody za předchozí trestnou činnost. Celá pětice ve věku od 34 do 42 let je stíhána za trestné činy porušování předpisů o zahraničním obchodu s vojenským materiálem, nedovolené ozbrojování a nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Za to jim hrozí až 15 let vězení,“ upřesnil Hanták.

Na seznamu zajištěných věcí jsou podle Hantáka samopaly, brokovnice, kulovnice, pistole, ale i granáty a výbušniny. „Dále jsme zajistili drogy a část mobilního zařízení určeného k jejich výrobě,“ pokračoval Hanták.

S uskladněním nebezpečného artiklu si obvinění příliš těžkou hlavu nedělali. „Větší množství zbraní, munice a trhaviny nalezli detektivové přímo v přízemním bytě panelového domu jednoho z podezřelých,“ konstatoval Hanták.

Burácející motorky, divoká vizáž

Pro Hells Angels jsou typické burácející motorky, divoká vizáž a nespoutaný životní styl, ale také násilí, drogy a kriminalita. Razie detektivů proběhla v obci Chlum Svaté Maří na Sokolovsku, kde se motorkáři v jednom z objektů scházejí.

“Něco jsem slyšel, ale oni si hrají na svém písečku a já se s nimi nestýkám,“ uvedl starosta obce Miroslav Hrůza.

Izolovaný svět s vlastními zákony

Kluby Hells Angels jsou izolovaným světem s vlastními nekompromisními zákony. Pro Pekelné anděly, na které pohlížejí policisté v některých státech jako na zločineckou organizaci, jsou posvátné především dvě věci - klubové barvy a motorka.

Emblém se skládá z obrázku okřídlené lebky v přilbě, nad kterou je nápis Hells Angels a pod ní je "domovenka" s místním názvem klubu a také písmena MC. Přijímání nových členů se řídí přísnými pravidly. Může trvat i několik let. Ačkoli od první divoké jízdy Pekelných andělů uplynulo už více než 60 let, svoji exkluzivní pozici mezi motorkářskými kluby si udrželi dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám