Hlavní obsah

Gang měl nutit mladé dívky k prostituci

Právo, Pavel Orholz
České Budějovice

Krajský soudní senát v Českých Budějovicích začal ve středu projednávat kauzu sedmnáctičlenného gangu. Obžaloba viní deset mužů a sedm žen převážně z romských rodin z toho, že od roku 1996 do roku 2006 nutili k prostituci u silnice E55 na jihu Čech, v Norsku a Dánsku desítky mladých dívek.

Foto: Pavel Orholz , Právo

Před krajským soudem se začalo ve středu hájit šestnáct lidí, které žaloba viní také z kuplířství a obchodování s lidmi.

Článek

Gang si podle důkazů přišel na několik desítek miliónů korun. Státní zástupkyně Dana Koptišová uvedla v obžalobě hned několik příkladů, kdy členové gangu nutili k prostituci mladé dívky, zavírali je v bytech a bili je. Přestože jedna dívka vydělala prostitucí například v Norsku až přes tři milióny korun, nechávali jí jen zlomek z těchto peněz.

Ústřední postavou gangu byl zřejmě Koloman Mižigár, který však v soudní síni ve středu nebyl, protože je na útěku. Na lavici obžalovaných seděla jeho manželka Věra, která se vrátila z Kanady, nebo Jozef a Blanka Bledých.

Členové skupiny si mezi sebou prý dívky i prodávali, když například Mižigár dostal za jednu od své manželky patnáct tisíc korun. Nejvyšší cena potom byla 30 tisíc korun za jednu dívku.

Obchody se uskutečňovaly také u čerpacích stanic na dálnici D1. Muži z gangu vyhledávali dívky příležitostně například na diskotékách, nebo na nádražích, některé z nich byly mladistvé. Soudní líčení bude pokračovat ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám