Hlavní obsah

Trestní oznámení kvůli mostu ve Studénce podala i stavební firma

Ostrava

Stavební firma Bögl a Krýsl, jejíž pět zaměstnanců podle policie zavinilo železniční neštěstí ve Studénce, podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Podle představitelů společnosti by odpovědnost za tragickou nehodu, při které zemřelo osm lidí, měli nést i další lidé. Poukazuje například na stavební úřad v Bílovci a drážní úřad v Olomouci.

Článek

Jejich zaměstnanci prý selhali při kontrole stavby. Podání trestního oznámení potvrdil právník firmy Radek Ondruš.

"V úterý jsme elektronikou cestou podali trestní oznámení na neznámého pachatele. Souvisí s činností Stavebního úřadu Bílovec, drážních úřadů či dalších státních institucí," řekl Ondruš. Podle něj na stavbě mostu selhalo více věcí. "Vady, které jsou vytýkány obviněným, mohl odhalit například i stavební úřad, pokud by řádně prováděl kontrolu stavby," tlumočil stanovisko vedení společnosti advokát. Dodal, že stavební řízení nebylo standardní.

Pracovníkům firmy například kladeno za vinu, že během stavby nezajistili omezení dopravy na železniční trati, která pod opravovaným mostem vedla. "To ale mohli udělat i zaměstnanci drážního úřadu či Správy železniční dopravní cesty," uvedl Ondruš.

Odpovědnost konkrétních lidí pak podle Ondruše bude muset vyvodit kriminalista, který se trestním oznámením bude zabývat. Současnému vyšetřovacímu týmu vytýká přílišnou jednosměrnost. "Policie si z šesti možných verzí vybrala jedinou. Nezkoumala odpovědnost dalších osob, které železničnímu neštěstí mohly také předejít," míní.

Mluvčí vyšetřovacího týmu Comenius Miroslava Michálková Šálková nechtěla výtku komentovat. "Nebudeme se v tuto chvíli vyjadřovat k prohlášení obviněných. Postup policie blíže odhalíme na tiskové konferenci," řekla mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám