Hlavní obsah

Znovu jsem se učil mluvit, řekl u soudu Rom zbitý radikály

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Před ostravským krajským soudem v úterý vypovídal sedmnáctiletý Rom z Havířova, který se loni stal obětí brutálního útoku radikálů. Státní zástupce viní z útoku osm skinheadů.

Napadený Rom před soudem v OstravěVideo: ČTK

 
Článek

Sedmnáctiletý mladík, který přežil jen díky včasnému a profesionálnímu zákroku lékařů, utrpěl při útoku početného gangu násilníků závažné poranění mozku. K soudu sice už dorazil po svých, nicméně hovořil jen s velkými obtížemi. Proces se odehrává za zavřenými dveřmi, protože jeden z osmi obžalovaných neměl v době útoku ani osmnáct let.

Výslech zbitého Roma ovšem nemohl do případu brutálního útoku, ke kterému se nikdo z obžalovaných nedoznává, vnést nic nového. „Nikomu z útočníků jsem neviděl do tváře. Všichni měli na sobě kukly,“ řekl mladý muž před vstupem do soudní síně.

Měsíc jsem nemohl vůbec mluvit, pak jsem se to musel znovu učit.
napadený mladík

Podle jeho slov šlo o velmi brutální útok, proti kterému se nedalo bránit. „Jak mě zbili, nemohl jsem se vůbec postavit. Měsíc jsem nemohl vůbec mluvit, pak jsem se to musel znovu učit,“ dodal muž, který má navíc po útoku ochrnutu jednu ruku.

Zatím není jasné, zda bude tento týden vyhlášen rozsudek. Policie případ nejprve kvalifikovala jako pouhé ublížení na zdraví, teprve Vrchní soud v Olomouci později dospěl k názoru, že v úvahu přichází mnohem přísnější právní kvalifikace, a tak se osm mladých mužů nakonec u soudu zodpovídá z pokusu o rasově motivovanou vraždu.

Dalším se podařilo utéct

Jak Právo informovalo, útok na Romy se odehrál loni 8. listopadu. Skupina skinheadů si v Havířově vyhlédla dva mladé romské chlapce, které začala fyzicky napadat. Jeden z mladíků utekl, druhý byl těžce zraněn. Útočníci pak odjeli do jiné části města, kde napadli další dva Romy. Oběma se ale podařilo utéct.

Obžalovaní Karel Takáč, Michal Šebela, Libor Maceček, Martin Šebest, Josef Navrátil, Milan Kasl, Vlastislav Burda a osmý, jehož jméno nelze kvůli nízkému věku zveřejnit, delší dobu sympatizují s neonacistickým hnutím, účastní se ultrapravicových demonstrací a někteří z nich jsou policii známí i jako fotbaloví výtržníci. K havířovskému pogromu se podle informací Práva nikdo z nich u soudu nepřiznal, někteří z nich vinu výslovně popřeli, ostatní vůbec nepovídali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám