Hlavní obsah

Dívky z Ostravska chtěly tančit, končily ve vídeňských nevěstincích

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Případ čtyřčlenné skupiny z Ostravska, která podle obžaloby dodávala do vídeňských nevěstinců prostitutky z Ostravska, začal v pondělí rozplétat ostravský krajský soud. Obžaloba viní tři muže a jednu ženu z trestných činů kuplířství a obchodování s lidmi.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na lavici obžalovaných zleva Ivan Rafael a Miroslav Mezey, vzadu Martin Beneda.

Článek

Všichni čtyři vinu popírají. Zatímco Miroslav Mezey, Martin Beneda a Ivan Rafael se rozhodli u soudu nevypovídat, obžalovaná Diana Klevetová trestnou činnost popřela. Přiznala, že svým kamarádkám pomohla najít práci ve vídeňských vykřičených domech, kde sama pracovala jako prostitutka. Popřela ale, že by z toho buď ona nebo jiní obžalovaní měli nějaké peníze.

V Rakousku je přitom prostituce narozdíl od Česka zcela legální. “To, že někomu pomůžu vyřídit papíry, není trestný čin,” řekla Klevetová.

Slíbili jí práci tanečnice

Obžaloba však tvrdí, že organizovaná skupina zařizovala dívkám z Ostravska práci prostitutek v rakouských nevěstincích, a to za úplatu. Zatímco Klevetová, Mezey a Rafael měli pro dívky sjednávat kontrakty, Martin Beneda je do Vídně vozil. Jako jediný ze čtveřice není ve vazbě.

Státní zástupkyně při čtení obžaloby uvedla, že v jednom z několika případů, které policie zdokumentovala, obžalovaní dívce slíbili, že bude ve Vídni pracovat jako tanečnice. Až na místě ji ale oznámili, že pro ně bude muset pracovat jako prostitutka.

Další člen gangu, který byl mezitím odsouzen v Rakousku, ji měl podle obžaloby dokonce k poskytování erotických služeb donutit bitím. Obžalovaná Klevetová ale tvrzení obžaloby odmítla. “Od začátku věděla, že bude dělat prostitutku,” řekla u soudu.

Hlavní líčení bude pokračovat v úterý výslechem svědkyň, ve středu budou vypovídat soudní znalci. Potom bude jednání pravděpodobně odročeno. Zatím není jasné, za jak dlouho by mohl padnout rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám