Hlavní obsah

Muž nikdy neměl řidičák, přesto se vybodoval

– Ostrava
Právo, Josef Koukal

Osmatřicetiletý dělník z Ostravy stačil za volantem natropit, co mohl. Nikdy nevlastnil řidičský průkaz, přitom se opakovaně dopustil trestného činu a jako neřidič se dokázal dokonce vybodovat. Od ledna bude podle nového trestního zákona čistý.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Článek

Případ, který přistál na stole ostravských soudců, je sice spíše kuriozitou, názorně však ilustruje, co všechno může po začátku platnosti nového trestního zákoníku nastat.

Muž byl poprvé přistižen v lednu 2008, když řídil s 0,39 promile alkoholu v krvi. Loni v březnu byl potrestán jednak za přestupek řízení pod vlivem alkoholu a zároveň za trestný čin řízení bez řidičského oprávnění.

Za přestupek dostal pokutu, za trestný čin podmíněný čtyřměsíční trest s odkladem na rok a za obojí pak roční zákaz řízení.

„Protože šlo o dva zákazy různého charakteru – správní a trestní – běžely oba vedle sebe a skončily v březnu 2009,“ řekl Právu mluvčí ostravského okresního soudu Igor Krajdl. V květnu 2008 pak úřady muži oznámily, že dosáhl 12 bodů, a nesmí tedy řídit.

Body dostávají všichni

„Body se udílejí každému řidiči bez ohledu na to, zda má, nebo nemá řidičské oprávnění,“ potvrzuje mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Už v září 2009 byl ale černý jezdec přistižen za volantem znovu a opět tak čelí trestnímu stíhání kvůli jízdě bez řidičského oprávnění. Ta však podle nového trestního zákona nebude od ledna trestná a všichni již dříve pravomocně odsouzení hříšníci se mohou těšit na amnestii. Zbytek trestů jim bude odpuštěn, protože nikdo nemůže být postihován za něco, co není podle platného zákona trestným činem.

To ale není všechno. Zmíněný řidič se bude zodpovídat pouze z přestupku i v případě, že ho policie přistihne za volantem i po Novém roce. Trestní stíhání totiž bude hrozit jen řidiči, kterému byl vysloven zákaz řízení a on se svou jízdou dopustil maření výkonu úředního rozhodnutí.

„Pokud by tento pachatel byl od začátku řidičem, zákazy mu skončily stejně, ale byl by vybodovaný, měl by smůlu a jeho jednání by bylo trestným činem,“ vysvětlil Krajdl.

Reklama

Výběr článků

Načítám