Hlavní obsah

Mladík, který chtěl vyhodit školu do povětří, dostal podmínku

– Hradec Králové • Aktualizováno
Právo, Ludmila Žlábková

Mladistvý student gymnázia v Novém Bydžově na Hradecku skutečně připravoval bombový útok na svou školu, alespoň tak zní verdikt poroty Krajského okresního soudu v Hradci Králové. Soud v pátek mladíka odsoudil k trestu odnětí svobody na 14 měsíců s podmínečným odkladem na dva roky.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Student gymnázia před soudem

Článek

Jak uvedla předsedkyně senátu Anna Bímová, minimálně od loňského září do 19. března letošního roku si na internetu opatřoval informace o účincích výbušnin a také látky potřebné k jejich výrobě. Výbuchem na škole chtěl usmrtit co největší počet lidí. „Vytvořil si seznam úkolů, které bude třeba před explozí vykonat a jednotlivé položky si začal odškrtávat,“ uvedla při odůvodnění rozsudku soudkyně. Po provedeném útoku hodlal spáchat sebevraždu.

Policie studenta zadržela poté, co se jedna z jeho spolužaček svěřila otci, že má obavy, co chce obžalovaný udělat. Údajně jí řekl, že si má vybrat den, kdy chce zemřít, a mluvil také o události v německém městě Winnenden, kde dva týdny před tím sedmnáctiletý pachatel zavraždil patnáct lidí. Dívka věděla, že se spolužák zajímá o výbušniny, a dostala strach, že to myslí vážně. Její otec se proto obrátil na policii.

„Soud s ohledem na důkazy, například zajištěné chemikálie a písemné projevy, dospěl k tomu, že jednání mladistvého překročilo meze fantazie či klukoviny,“ pokračovala Bímová s tím, že jednání mladíka vykazovalo znaky trestného činu obecného ohrožení, byť ukončeného ve stadiu přípravy.

Podle soudu si mladík výbušninu teprve testoval

Vynesený rozsudek dosud není pravomocný, neboť mladistvý se proti němu ihned odvolal. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlení.

„Nesouhlasíme, proto jsme podali odvolání. Domníváme se, že trest je nepřiměřený tomu, co se událo,“ uvedl otec chlapce, kterého doplnil advokát mladistvého Stanislav Kadečka. „Domníváme se, že v rozporu s naším návrhem krajský soud vůbec nezohlednil znalecké posudky z oboru psychologie ani psychiatrie, které se zcela jednoznačně vyjadřovaly, že obžalovaný kompenzoval své určité pocity. Že to vše byla jeho fantazie, jakási hra či únik od reality, kterou pro sebe považoval za nepříznivou,“ uvedl Kadečka.

Podle jeho mínění bylo například množství chemikálií, zadržených policií při domovní prohlídce, tak nepatrné, že by z nich vyrobená třaskavina prakticky nikomu nemohla ublížit. „Hodnotíme to tak, že mladistvý teprve zkoušel, zda se mu potřebnou výbušninu podaří vyrobit,“ oponoval státní zástupce Milan Šimek a dodal, že veškeré indicie nasvědčují, že nešlo o nevinnou hru. „Mladistvý ve svém myšlení, úvahách a těch krocích, které činil, uvažoval směrem k tomu, že chtěl útok realizovat,“ řekl Šimek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám