Hlavní obsah

Spory o unesené dítě ukončil německý soud

Právo, Patrik Biskup

Možná že svoji matku odmalička jen proklínala, teď jí ale může vděčit za lepší život. Osmiletá Jeniffer byla pátým dítětem, které Soňa Imrichová ze Sokolova po porodu odložila do dětského domova.

Článek

Stejná žena si před třemi lety dceru odtud vyzvedla a už ji nevrátila. Tajně ji tehdy odvezla do Německa, kde v té době žila se svým přítelem.

Únos řešily úřady obou států více než dva roky. Tahanice o vydání dítěte zpět do Čech nakonec utnul německý soud, který nyní rozhodl, že dívenka zůstane v Německu. Ne však u své matky, která už o ni zase ztratila zájem, ale u pěstounů určených soudem.

„Je to rozhodnutí ve prospěch dítěte. Protože přednost před ústavní péčí má vždy náhradní rodinná péče, je v zájmu dítěte, aby vyrůstalo v prostředí rodinném, ve kterém se již plně zadaptovalo,“ řekla kurátorka pro mládež sokolovského městského úřadu Hana Trefilová s tím, že ženě německý soud odňal na základě znaleckých posudků rodičovská práva vůči dceři.

O vydání dítěte usilovali čeští úředníci marně dva a půl roku. Po tak dlouhé době ale sami začali zvažovat, zda pro dívku nebude lepší zůstat tam, kde si už zvykla.

Svoji roli sehrály i finance, vydávací řízení by českou stranu stálo statisíce. Musela by totiž zaplatit vysoké správní poplatky a další peníze by šly na právní zastoupení. Přitom úspěch nebyl vůbec jistý.

Dětský domov, kterému bylo dítě svěřeno a který je oficiálním žadatelem o jeho navrácení, tak vysoké finanční prostředky v rozpočtu ani nemá. „Proto už jsme v závěru ani žádost o vydání dítěte neobnovovali,“ vysvětlila Trefilová.

Reklama

Výběr článků

Načítám