Hlavní obsah

Expert: Gymnazista na školu útočit nechtěl, má jen komplexy

Hradec Králové

Mladík, který podle obžaloby plánoval bombový útok na gymnázium v Novém Bydžově na Hradecku, nechtěl podle psychologa svůj plán ve skutečnosti dokonat. Nemá totiž agresivní sklony a svým jednáním si pouze kompenzoval pocity méněcennosti, sdělil ve čtvrtek novinářům přizvaný soudní znalec Jiří Klaban.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Student gymnázia před soudem

Článek

Hlavní líčení, které je vzhledem k věku obžalovaného neveřejné, bude pokračovat i v pátek. Soud by měl vyslechnout závěrečné návrhy a vynést rozsudek, informovala Iva Matušková z hradeckého soudu.

"Jeho chování mu kompenzovalo různé pocity méněcennosti, neuznání či nedocenění," řekl znalec. Studenta hodnotí jako velmi inteligentního. Podle posudku má pozitivní strukturu osobnosti a znalec nezjistil ani záporný vztah ke společnosti, ani k lidem.

"Nemá v sobě agresivní sklony, jeho jednání bylo pouze kompenzací jeho pocitů. Pokud jsem v kolektivu neuznáván a podceňován, tak potřebuji nějak zapůsobit," vysvětlil psycholog.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Budova gymnázia v Novém Bydžově

Podle posudku nemá gymnazista narušenou osobnost, příznivá je také možnost jeho resocializace. "Od začátku velmi dobře spolupracoval, je aktivní, omluvil se rodině i všem, kterým se omluvit měl. Má dobré pozitivní cíle, neshledáváme u něj závažný problém," řekl Klaban.

Soud se případem začal zabývat v pondělí, mladíkův obhájce novinářům řekl, že šlo pouze o hru a jeho klient svůj plán nemyslel vážně. Obžalovanému v případě prokázání viny hrozí za přípravu obecného ohrožení a porušení autorských práv až pět let vězení.

Podle obžaloby mladík minimálně od září 2008 do března 2009, kdy jej zadržela policie, opatřoval na webu informace o účincích různých výbušnin i konkrétní chemické látky sloužící k výrobě a odpálení výbušniny s pokud možno co největším smrtícím účinkem. Mladík údajně plánoval po provedeném útoku spáchat sebevraždu.  

Reklama

Výběr článků

Načítám