Hlavní obsah

Rychlík smetl auto na přejezdu v Kovčíně, řidič v nemocnici zemřel

– Kovčín • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Patrik Biskup

Na železničním přejezdu v Kovčíně na Klatovsku smetl rychlík osobní automobil. Na místě zasahovali záchranáři. Po nehodě zůstali ve Fiatu Punto ve vážném stavu dva lidé, po transportu řidiče do nemocnice jednašedesátiletý muž podlehl zraněním. Během čtvrtka došlo celkem ke třem střetům vlaku s osobním vozem.

Článek

Hasiči z vozidla vyprostili dva cestující a lékaři se je pokoušeli na místě oživit. Muže v bezvědomí s mnohočetnými zraněními dopravil vrtulník do plzeňské fakultní nemocnice, kde podle náměstka generálního inspektora Drážní inspekce Jana Kučery zranění podlehl. Ženu s poraněným hrudníkem odvezla sanitka do Klatov, dodala mluvčí krajské záchranky Lenka Ptáčková.

"V 11:16 hodin se mezi zastávkami Nekvasovy a Kovčín nedaleko Nepomuku na přejezdu střetl rychlík Jakub Krčín jedoucí z Plzně do Brna s osobním automobilem. Podle nyní dostupných informací došlo ke dvěma těžkým zraněním osob v automobilu," upřesnil mluvčí Drážní inspekce.

Posádku fiatu tvořil pár důchodců ve věku asi 70 let. Řidič údajně vjel vlaku do cesty, protože přehlédl výstražnou signalizaci. Oba měli obrovské štěstí. Vlak narazil do zadní části vozidla, kterou prakticky celou skalpoval. Přesto řidič i spolujezdec jsou těžce zraněni, muže transportovala do nemocnice helikoptéra, ženu přepravili záchranáři sanitkou.

Nehoda se stala na železničním přejezdu, který je zabezpečen pouze výstražnými světly. Drážní inspekce upozorňuje řidiče na to, že na přejezdu chybí výstražník, který automobil urazil. Do jeho opravy se musejí řidiči před přejezdem chovat jako na přejezdu zabezpečeném pouze výstražnými kříži. Strojvedoucí vlaků tam budou projíždět maximálně desetikilometrovou rychlostí a budou houkat.

Vlak srazil auto také na dalších dvou místech

"Škoda na lokomotivě činí deset tisíc korun, na zabezpečovacím zařízení sto tisíc korun a na automobilu fiat 60 tisíc korun," uvedl Kučera.  

Další osobní vůz se ve čtvrtek před 13:00 střetl s vlakem ve východních Čechách mezi Libošovicemi a Sobotkou. Podle Kučery nebyl nikdo zraněn. Přejezd byl zabezpečený pouze výstražnými kříži.  

Škoda na vlaku u Sobotky byla odhadnuta na 30 tisíc korun, na automobilu na pět tisíc korun. Ani tato nehoda však nebyla poslední čtvrteční kolizí vlaku s autem.

Krátce před 15:00 byl provoz zastaven v úseku Dobroměřice-Lenešice na trati Louny-Most, kde se samostatně jedoucí lokomotiva střetla na přejezdu zabezpečeném výstražnou signalizací bez závor s osobním automobilem. "Nehoda se obešla bez zranění. Jedná se tedy už o třetí nehodu na přejezdu během dnešního dne," sdělil Kučera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám