Hlavní obsah

Soud se bude zabývat žalobou na Pejpu a Stehlíka kvůli kladenským hutím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Krajský soud v Praze v minulých dnech obdržel obžalobu na Marka Stehlíka a Luboše Pejpu kvůli jejich působení v kladenských hutích. Potvrdila to ve čtvrtek pracovnice trestní kanceláře soudu. Obviněni byli před téměř 13 lety.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Marko Stehlík

Článek

Žalobci je viní ze zneužívání informací v obchodním styku a z porušování povinnosti při správě cizího majetku, podle policie způsobili škodu zhruba 200 miliónů korun. Hrozí jim až 12 let vězení.

Hlavní líčení podle pracovnice soudu zřejmě v nejbližší době nezačne kvůli rozsáhlosti spisu. Původně byl se svým synem, který zastával funkci výkonného ředitele oceláren, a bývalým ekonomickým ředitelem Pejpou obviněn i někdejší šéf Poldi Vladimír Stehlík. Státní zástupce ale loni jeho stíhání pro těžkou chorobu přerušil.

Policie viní muže z toho, že neodvedli 25 miliónů korun na zdravotní pojištění zaměstnanců a daň ze mzdy. Klade jim za vinu také to, že poskytovali své firmě Bohemia Art bezúročné půjčky, čímž ocelárny utrpěly škodu kolem 67 miliónů korun. Další škoda za zhruba 113 miliónů korun vznikla podle policie kvůli neoprávněnému vložení majetku oceláren do nově založené společnosti Poldi Steel.

Vladimír Stehlík koupil Poldi prostřednictvím firmy Bohemia Art. I se synem byl obviněn v roce 1996, oba byli čtyři měsíce ve vazbě. Státní zástupce poprvé obžaloval někdejší vedení kladenské Poldi už v roce 2000. Soudy ale tehdy vrátily obžalobu k došetření s pokynem doplnit znalecké expertizy z oboru ekonomie a lékařství.

Nedbale zpracované žaloby

Policie tak učinila a v říjnu 2004 začali obvinění znovu studovat vyšetřovací spis, což se kvůli zdravotním problémům Stehlíkových protáhlo až do května 2005. V srpnu pak padla nová obžaloba, kterou ale krajský soud vrátil v lednu 2006 k došetření. Rozhodnutí pak v červenci potvrdil i nadřízený vrchní soud.  

Státní zástupce se s rozhodnutím nesmířil a obrátil se na ministra spravedlnosti, který pak podal k Nejvyššímu soudu (NS) v neprospěch obviněných stížnost pro porušení zákona. NS stížnosti vyhověl v dubnu 2007. Stížnost byla ovšem podána pouze do jednoho z důvodů vrácení obžaloby, konkrétně do požadavku o vypracování dalšího ekonomického znaleckého posudku. Zbývající úkoly, které soud žalobcům uložil, ale zůstaly v platnosti a vyšetřování tak muselo dál pokračovat.

Zdravotní potíže vedle Vladimíra Stehlíka údajně trápí i jeho syna, který podle dřívější lékařské zprávy trpí mimo jiné roztroušenou sklerózou a pobírá invalidní důchod. Středočeský krajský soud jej loni v říjnu poslal na 2,5 roku do vězení za poškozování věřitele. Podle pravomocného verdiktu v roce 1996 poškodil několik společností, kterým jeho firma Bohemia Art dlužila peníze.

Policie se o něho zajímá i v dalších kauzách. Spolu s pražským advokátem Jiřím Teryngelem a dalším mužem čelí obvinění z vydírání podnikatele, údajně jej donutili podepsat směnku na 80 miliónů korun v souvislosti s obchodováním s cigaretami za téměř 750 miliónů korun. S Teryngelem a dalšími dvěma muži byl obviněn i z krácení daní v souvislosti s činností společnosti, která obchodovala s cigaretami. Firma údajně připravila stát o více než 100 miliónů korun na dani z přidané hodnoty.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám