Hlavní obsah

Žalobci si posvítí na pochybný konkurz na golf provedený Kindlovou kanceláří

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Nejvyšší státní zastupitelství (NZS) se začalo zajímat o to, proč "vyšumělo" do ztracena policejní vyšetřování pochybného konkurzu na golfové hřiště v Cihelnách nedaleko Karlových Varů, za který stát nyní čelí miliardové arbitráži. Konkurz, který provází celá řada podezřelých okolností, zorganizovala před sedmi lety advokátní kancelář bývalého proděkana právnické fakulty v Plzni Milana Kindla.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Golfové hřiště v Cihelnách na Karlovarsku

Článek

Policie tehdy obvinila z trestného činu  porušování povinností při správě cizího majetku správkyni konkurzní podstaty Alenu Kasalovou. Její stíhání ale hned v zárodku zrušil plzeňský státní zástupce Augustin Hrbotický, jehož dceru pak lidé spjatí s konkurzem zaměstnali.  „Nejvyšší státní zastupitelství si od státních zastupitelství nižších stupňů vyžádá k danému případu informace," potvrdila mluvčí NSZ Renata Malinová. 

Právě NSZ může již odložené případy znovu otevřít. Zda to bude platit i v tomto případě, rozhodnou nejvyšší žalobci po prostudování dodaných materiálů.

Lidé z okolí Kindlova kolegy koupili hřiště za pakatel

O navrácení svých zmařených investic usiluje německý podnikatel Peter Vöcklinghaus, který o golfové hřiště, do kterého investoval 200 miliónů korun, přišel v roce 2001 v konkurzním řízení.

"Do konkurzu poslal firmu mého klienta Petera Vöcklinghause jeho vlastní tehdejší právní zástupce Ondřej David, který je Kindlův partner v advokátní kanceláří," konstatoval karlovarský právník Karel Jelínek.

Podle Jelínka golfové hřiště odkoupili v zinscenovaném konkurzu lidé kolem Davida. "Stalo se tak za 60 miliónů korun, tedy za cenu orné půdy,“ poukázal Jelínek, který podal kvůli celé transakci v roce 2002 trestní oznámení.

Podivné kroky žalobce

Po zahájení trestního stíhání správkyně konkurzní podstaty se začaly dít věci. I přes nesouhlas dozorového státního zástupce se do případu vložil právě žalobce Hrbotický a razantně utnul veškeré kroky v trestním řízení, které mohly celou záležitost řádně objasnit. Tehdejší aktéři konkurzu, kteří na údajně zmanipulovaném prodeji golfového areálu získali značný majetkový prospěch, později zaměstnali Hrbotického dceru, také právničku a absolventku plzeňských práv. Práci pro Hrbotickou zajišťovala právě i Kasalová, kterou Hrbotický zbavil obvinění.

V pozici dohledového státního zástupce uložil dozorující státní zástupkyni, aby usnesení policejního orgánu o zahájení trestního stíhání zrušila jako nezákonné a neodůvodněné. Podřízená státní zástupkyně ale odmítla pokyn splnit s tím, že stíhání je podle jejího názoru v pořádku. Hrbotický proto ze své iniciativy trestní věc dotyčné žalobkyni odňal a sám zbavil Kasalovou obvinění.

Přitom Ústavní soud dal za pravdu dozorující státní zástupkyni s tím, že zákonné předpoklady pro zahájení stíhání Kasalové byly splněny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám