Hlavní obsah

Bývalý komunální lídr ODS dostal 12 let za přípravu dvojnásobné vraždy

Praha

Za přípravu vraždy dvou lidí má jít podnikatel a bývalý předseda ODS ve Ždírci nad Doubravou na Havlíčkobrodsku Josef Musil na 12 let do vězení. Rozhodl o tom ve středu pražský městský soud, který zároveň osvobodil Musilova spoluobžalovaného Eduarda Poláka. Verdikt je nepravomocný a lze se proti němu odvolat. V případě prokázání viny oběma hrozí až 15 let vězení nebo výjimečný trest.

Foto: ČTK

Josef Musil a Eduard Polák před soudem

Článek

Musil si podle žalobců objednal letos v únoru vraždu svých dvou bývalých obchodních partnerů z východních Čech, u kterých měl několikamiliónové dluhy, ale nechtěl jim zaplatit. Zároveň prý chtěl jejich odstraněním ztížit policejní vyšetřování. Policie totiž Musila, který podnikal ve finančním a realitním poradenství, stíhala za úvěrové podvody.

Bývalý předseda ODS ve Ždírci se podle žalobců obrátil na Poláka, aby vraždy provedl. Několikrát se s ním podle spisu sešel, ukázal mu i potenciální oběti. Za splnění objednávky mu podle obžaloby slíbil dva milióny korun, jeden milión mu již předem zaplatil.  

Potenciální vrah zbaven obvinění

Po poslední schůzce však oba údajné pachatele zadržela policie. Musilův známý Tomáš Pešek, který se schůzek a údajného plánování vraždy účastnil, totiž s policisty spolupracoval a ti Musila s Polákem odposlouchávali. Prvoinstanční senát však dnes Poláka obžaloby zprostil. Podle soudu se nepodařilo prokázat, že chtěl oba muže skutečně zavraždit.

Oba obžalovaní svoji vinu od počátku popírají. Musil, který s odkazem na svůj špatný psychický stav u hlavního líčení nevypovídal, u policejních výslechů tvrdil, že peníze dlužil Pešek. Ten si prý chtěl najmout Poláka jako bodyguarda, protože mu jeho věřitelé vyhrožovali. Následně svou výpověď změnil a uvedl, že Pešek chtěl po Polákovi, aby muže zabil.  

Foto: ČTK

Josef Musil

"Vraždu jsem nepřipravoval, ani jsem o ní nepřemýšlel," tvrdil před soudem Polák. Také on uvedl, že iniciátorem celé akce byl Pešek. Od něj prý dostal zálohu, kterou si chtěl nechat. Spolu s Musilem prý chtěli Peška podvést, namluvit mu, že vraždu provedou, a peníze si rozdělit.

Policie muže zadržela v únoru. Počátkem března pak místní sdružení ODS ve Ždírci nad Doubravou odvolalo podnikatele z funkce předsedy. Nahradil ho tehdejší místopředseda Petr Adam.

Reklama

Výběr článků

Načítám