Hlavní obsah

Student, který měl chystat výbuch ve škole, stojí před soudem

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Senát Krajského soudu v Hradci Králové začal v úterý projednávat případ sedmnáctiletého studenta gymnázia v Novém Bydžově, jehož státní zástupce Milan Šimek viní z přípravy obecného ohrožení. Toho se mladík podle spisu dopustil tím, že osnoval bombový útok na gymnázium, k němuž se nechal inspirovat mediálně známými případy ze zahraničí.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Student gymnázia před soudem

Článek

„Minimálně od září 2008 do března 2009 si především na internetu obžalovaný opatřoval informace o účincích různých výbušnin a pak i konkrétní chemické látky k výrobě takové výbušniny, aby mohl útok provést s velkým smrtícím účinkem,“ stojí v obžalobě.

Mladík se předem na skutek připravoval i vytvářením podrobných seznamů úkolů, které bude třeba splnit. Začal si i odškrtávat jednotlivé položky, týkající se například plánu umístění výbušniny v prostorách gymnázia, a také nákupu a úpravy chemikálií pro potřeby výroby náloží.

Vyber si den, kdy zemřeš, nabízel prý kamarádce

Chlapce policie zadržela letos 19. března krátce nato, když se jedna ze studentek svěřila svému otci, o čem s ní spolužák hovořil. Mimo jiné jí prý řekl, že si má vybrat, který den chce zemřít a mluvil také o události v německém městě Winnenden, kde dva týdny předtím zavraždil sedmnáctiletý pachatel patnáct lidí. Dívka údajně věděla, že se spolužák zajímá o výbušniny a dostala strach, že to myslí vážně. Její otec se proto obrátil na policii.

Jak uvedl Šimek, student plánoval, že v prostorách gymnázia a jídelny umístí výbušninu tak, aby ji nebylo možno před explozí objevit, a po výbuchu chtěl spáchat sebevraždu. „Některé spolužáky proto žádal, aby mu pomohli natočit videozáznam, kde chtěl vysvětlit svůj motiv,“ uvádí obžaloba.

Obviněný chlapec strávil zhruba půldruhého měsíce ve vyšetřovací vazbě. Kriminalistům se při výsleších přiznal, že se spolužáky o útoku na školu hovořil, ale jen proto, aby zjistil jejich reakci. Znalci u mladíka žádnou duševní nemoc nezjistili.

Měsíc a půl ve vazbě

 Jak uvedl žalobce Šimek, student chtěl  po výbuchu spáchat sebevraždu. „Některé spolužáky žádal, aby mu pomohli natočit videozáznam, kde chtěl vysvětlit svůj motiv,“ řekl.

Ředitel bydžovského gymnázia Jaroslav Šedivý Právu sdělil, že podle jeho názoru šlo jen o počítačovou fikci, bez reálného úmyslu. „Student byl po několika týdnech propuštěn z vazby a volně se pohyboval. Nikdo zodpovědný by člověka, který by měl něco takového skutečně v plánu, by přece nemohl pustit na svobodu,“ míní Šedivý.

Chlapec strávil ve vazbě zhruba půldruhého měsíce. Kriminalistům se při výsleších přiznal, že se spolužáky o útoku na školu hovořil, ale jen proto, aby zjistil jejich reakci. Znalci u mladíka žádnou duševní nemoc nezjistili.

Měl látky, z nichž se dala výbušnina vyrobit

I studentův otec tvrdí, že jeho syn nic špatného udělat nechtěl. „S klukem jsme doma zkoušeli různé pyrotechnické efekty a vím, že se o chemii zajímal, takže mě to vůbec nevzrušovalo,“ řekl.

„My máme zato, že úmysl tam reálný byl a skončilo to ve stádiu přípravy jen proto, že to včas vyšlo najevo a policie přijala příslušná opatření. Jeho obhajoba, že šlo jen o experiment, byla vyvrácena zejména v konfrontaci se zajištěnými důkazy a s tím, co tvrdí jeho spolužáci. Našly se u něho chemikálie, z nichž lze výbušninu vyrobit, i když v malém množství,“ konstatoval Šimek. Dodal, že veškeré nalezené ingredience jsou na trhu volně dostupné.

Policie při domovní prohlídce navíc zjistila, že student ve svém počítači používal nelegálně zkopírovaný operační systém Windows, takže obvinění rozšířila i o trestný čin porušování autorských práv.

Hlavní líčení, které se podle zákona koná bez přítomnosti veřejnosti, je naplánováno do pátku a obžalovanému hrozí až pětiletý trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám