Hlavní obsah

Zloději okradli babičku, když zapalovala svíčku na hrobě

Jablonné v Podještědí (Českolipsko)

Dva mladí zloději okradli na hřbitově v Jablonném v Podještědí o kabelku osmdesátiletou ženu. Kabelku sebrali ve chvíli, kdy seniorka zapalovala svíčku na hrobě svého příbuzného. Na Českolipsku nešlo letos o jediný případ, kdy se ženy staly na hřbitově nebo v jeho okolí obětí zločinců.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Zloději se nezastaví ani před okrádáním seniorů na hřbitově. Ilustrační foto

Článek

"Žena si kabelku odložila za sebe, pak zaregistrovala nějaký pohyb a uviděla dva utíkající mladíky. V kabelce měla peněženku s 1000 korunami, občanský průkaz a svazek klíčů. Pokud pachatele dopadneme, hrozí jim až dva roky vězení," řekla policejní mluvčí Ivana Baláková.

Okrádání seniorů není ojedinělé

Na konci září přepadl neznámý muž v České Lípě sedmapadesátiletou ženu na cestě ze hřbitova. Šla po stezce na sídliště Špičák. Zločinec do ní zezadu strčil a povalil ji na zem. Jeho komplic ženě vzal kabelku. Utrpěla psychický šok a lupiči ji připravili o 4600 korun, mobil a doklady. Pachatelům hrozí až deset let vězení.

Letos na jaře zaútočil neznámý násilník s nožem na ženu ve věku 73 let u městského hřbitova v České Lípě. Seniorku zranil v obličeji. Pak jí sebral kabelku s peněženkou s několika sty korunami a s doklady. Přistoupil k ní zezadu, přiložil jí k tělu nůž a chtěl peníze. K zemi ji srazil, i když se mu nebránila. Nůž nepoužil.

Útoky na slabé seniory posuzují soudy přísněji

Krádež v Jablonném i loupeže v České Lípě se odehrály za bílého dne. Starší lidé patří na Českolipsku i v celém Libereckém kraji mezi nejčastější oběti pouliční kriminality. Zločinci zneužívají jejich slabosti. Útoky na téměř bezbranné seniory však soudci posuzují většinou přísněji než případy, kdy se terčem zločinců stanou lidé v plné síle.

Loupeže a krádeže na hřbitovech vyšetřovali v minulých letech policisté také v Liberci a v Jablonci nad Nisou. Terčem zločince se tam staly starší ženy, některým bylo kolem 80 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám