Hlavní obsah

Viník největší nehody na D1 zůstane nepotrestán

Jihlava

Jediný viník gigantické dopravní nehody z loňského března nebude potrestán. Čtyřiašedesátiletý Ivan Fiala z Ivančic na Brněnsku byl sice uznán vinným z ublížení na zdraví silničáře upravujícího vozovku, kterého nárazem přimáčkl mezi dva vozy, soudce však upustil od trestu, uvedl Denik.cz.

Článek

„Vzhledem k projevené lítosti, dosavadnímu bezúhonnému životu a ne až tak vážným následkům karambolu, se soudce Vladimír Sova rozhodl upustit od potrestání. Proti verditku se žádná ze stran neodvolala a rozsudek tak nabyl právní moci,“ píše Denik.cz.

Při hromadné nehodě na dálnici D1 se loni 20. března na Vysočině srazily desítky aut a na hlavní komunikaci z Prahy do Brna uvízly tisíce lidí. Nikdo z dalších účastníků nehody již obviněn nebyl.

Podle silmičáře Jana Vaculy, který byl nárazem přimáčknut, bylo v den největšího hromadného karambolu na dálnici D1 hodně špatné počasí. „Padal těžký a mokrý sníh a silnice byla pořádně namrzlá. Na dálnici jsem najel se sypačem na 119. kilometru a v pravém jízdním pruhu jsem pokračoval ve směru na Brno,“ vzpomínal na chvíle před nehodou Vacula. Poté vylezl z vozu.

„Když jsem procházel před avií, která stála v pravém pruhu, smekla se mi noha. Hned na to jsem zaslechl další ránu a náklaďák mě přimáčkl k osobnímu vozu,“ popsal dle Deniku.cz karambol Vacula.

Reportáž z roku 2008 o hromadné nehoděVideo: ČTK

Viník Miroslav Fiala si podle svých slov kolony všiml ve chvíli, kdy byl od ní asi dvě stě metrů. „Jel jsem rychlostí zhruba devadesát pět kilometrů v hodině. Vůbec jsem si nevšiml, že by sypač blikal. Navíc bych přísahal, že kolona nestála, ale popojížděla. Snažil jsem se auto zabrzdit, ale brzy jsem zjistil, že to nestihnu. Rozhodl jsem se proto, že se zastavím o avii. Kdybych jen tušil, že je před ní člověk, určitě bych to neudělal," hájil se podle Deniku.cz před soudem obžalovaný.

"Opravdu jsem ho neviděl. Než jsem se stačil z nárazu vzpamatovat a vylézt z vozu, ucítil jsem další ránu. S poraněnou hlavou a krční páteří mě z místa po chvilce odvezli záchranáři. O tom, že jsem z něčeho obviněn, jsem se dozvěděl až po třech měsících a byl jsem z toho opravdu v šoku,“  uvedl Vacula.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám