Hlavní obsah

Muž si za vraždu a týrání dítěte odpyká 20 let

Brno

Slovák Marián Majerčík si odpyká dvacetiletý trest vězení za vraždu dítěte, týrání a ublížení na zdraví. S konečnou platností o tom v minulých dnech rozhodl Nejvyšší soud, když odmítl Majerčíkovo dovolání.

Článek

Majerčík v dovolání žádal uložení nižšího trestu v rozmezí 12 až 15 let. Nyní mu zbývá jen spíše teoretická možnost podat ústavní stížnost.

Majerčík podle obžaloby zavraždil své roční dítě na sklonku roku 2007 v Brandýse nad Labem. Silnými ranami do hlavy, hrudníku, břicha a zad mu způsobil úrazový šok, kterému chlapec zhruba po hodině podlehl. Společně s družkou předtím dítě několik týdnů surově fyzicky týrali. Družka dovolání proti šestiletému trestu nepodala.

Výčet všech zranění, která dítě utrpělo, zabral u odvolacího Vrchního soudu v Praze několik minut. Chlapec měl mimo jiné oboustranné zlomeniny žeber a modřiny na hlavě a břiše. Majerčík mu také nějaký čas před vraždou zlomil stehenní kost, kterou družka ošetřila pouze mastí a obinadlem. Ačkoliv dítě podle znalců muselo trpět trýznivou bolestí, ani jeden z odsouzených s ním nešel k lékaři. Chlapec vůbec neměl zdravotní pojištění. Zlomená noha mu špatně srostla, takže by už nikdy nemohl pořádně chodit.

Dítěti strčil hračku do krku

Smrtelný útok spáchal Majerčík podle obžaloby po odchodu družky do práce. Pak zavolal kamarádům, aby se s nimi poradil, co má dělat. Po pokoji rozházel hračky a jednu z nich zastrčil dítěti do krku, aby navodil dojem, že se chlapec nešťastnou náhodou udusil.

Majerčík u odvolacího soudu trval na tom, že dítě nezabil. Naopak zdůrazňoval to, že se o chlapce dobře staral. Poukazoval na to, že s řádnou péčí o děti měla už v minulosti problém právě jeho družka. Znalci uváděli, že Majerčík si násilím páchaným na dítěti vybíjel vztek, který měl ve skutečnosti na svou o 14 let starší družku. Ta prý byla ve vztahu dominantní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám