Hlavní obsah

Policie opět požádala o vydání europoslance Ransdorfa

Právo, Radim Vaculík
Praha

Pražští policisté znovu požádali Evropský parlament o vydání českého europoslance Miloslava Ransdorfa (KSČM) k trestnímu stíhání kvůli nehodě, při níž předloni v červnu srazil autem chodkyni (44) na přechodu v Praze 6 a lehce ji zranil.

Foto: Mlejnková Alexandra, ČTK

Europoslanec Miloslav Ransdorf

Článek

„Požádali jsme v průběhu září europarlament, aby znovu zbavil zmíněného poslance imunity a vydal ho ke stíhání pro totožný skutek jako poprvé. Očekáváme stejnou časovou prodlevu jako v prvním případě,“ řekl v úterý Právu mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan.

Česká policie totiž už jednou o Ransdorfovo vydání žádala a europarlament o něm letos v únoru rozhodl. Tehdy úřadům z Prahy vyhověl. Potřebný dokument se ale do Česka dostal i přes opakované urgence až v červenci, tedy měsíc po eurovolbách.

Ransdorf byl při nich znovu zvolen, a proto státní zástupci z Prahy 2 nařídili policii, že musí Ransdorfovo stíhání pro ublížení na zdraví z nedbalosti zrušit a znovu požádat o zbavení jeho imunity nově zvolený Evropský parlament.

„Mně je velmi nápadné, že Evropský parlament věc postoupil dál, ale do Prahy to nedorazilo a podklady ležely dlouhou dobu na českých zastupitelských úřadech. Vidím v tom dvě možná vysvětlení – buď neschopnost české veřejné správy, anebo se někomu hodím jako součást určitých her,“ reagoval v úterý pro Právo z Bruselu Ransdorf.

O nové žádosti policistů nic nevěděl. V únoru sám hlasoval o zbavení vlastní imunity, jeho nynější postoj už tak jednoznačný není.

„Svůj názor jsem nezměnil, ale počkám si na to, jaký bude kontext. Nemohu vědět, co bude v tomto parlamentu a kdy to bude. Ale říkám, že jsem se nikdy za žádnou imunitu neschovával a neuplatňoval ji,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám