Hlavní obsah

Matka dala dítě k adopci, otci tvrdila, že zemřelo

– Velké Opatovice
Právo, Zdeněk Seiner

Patnáctiletá dívka ve Velkých Opatovicích u Jevíčka porodila začátkem tohoto roku zdravou holčičku. Dala souhlas k její adopci, proto ji ani neviděla. Teď se ovšem překvapivě o svá práva přihlásil biologický otec holčičky, která od matky nedostala ani jméno. Tvrdí, že mu jeho mladičká milenka a její matka řekly, že dítě se narodilo mrtvé. O kauze informovala MF Dnes.

Foto: Profimedia.cz

Otec dítě nikdy neviděl. Ilustrační foto

Článek

"Dostali jsme podnět ke trestnímu stíhání v tomto dost neobvyklém případu,“ potvrdila Právu Anna Štegnerová, mluvčí svitavské policie.

"Není teď jisté, zda bude předán státnímu zastupitelství a zda se vůbec dostane k soudu. Šetření se teprve z podnětu právníka otce holčičky otevírá,“ odmítl odhadnout další vývoj událostí policista, který se na šetření kauzy podílí. 

"Otec dítěte byl uveden v omyl. Jde o to, zda to orgány činné v trestním řízení posoudí jako nevratnou újmu. Je dost složité a hlavně kruté požadovat od adoptivních rodičů, aby dítě vrátili, ale evropská i česká soudní praxe takové případy zná,“ vyjádřil se na dotaz Práva právník Pavel Popper. Naznačil, že otci jde možná spíš o finanční satisfakci, přestože prostřednictvím svého právního zástupce 18letý mladík tvrdí, že se chce o dítě postarat.

Otcovství budou muset ještě potvrdit testy. Matku své údajné dcery přivedl do jiného stavu jako čtrnáctiletou. Za pohlavní zneužívání byl už, zatím nepravomocně, odsouzen blanenským soudem k ročnímu podmíněnému trestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám