Hlavní obsah

Za smrt dítěte dostali plynaři podmínky a peněžité tresty

– Frýdek-Místek
Právo, Aleš Honus

Okresní soud ve Frýdku-Místku rozdal v úterý podmíněné a peněžité tresty za smrt dvanáctiletého Kryštofa z Vratimova, kterého našla loni v květnu jeho matka otráveného ve vaně. Příčinou úmrtí byla otrava oxidem uhelnatým ze špatně namontovaného plynového kotle.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zleva projektant Radovan Šellong, revizní technik Henryk Oczadly a zcela vpravo Ladislav Šebesta, který kotel namontoval.

Článek

Projektant Radovan Šellong, technik Ladislav Šebesta a revizní technik Henryk Oczadly dostali shodně dva roky vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Součástí rozsudku jsou i peněžité tresty ve výši dvojnásobku platu pro každého a také tři roky zákazu činnosti v oboru, také pro každého z odsouzených.

Tragédie se stala loni 4. května, kdy zdrcená matka oznámila policii, že našla svého syna ve vaně bez známek života. Během vyšetřování vyšlo najevo, že chlapec se otrávil spalinami z plynového kotle. Ten byl do bytu namontován při jeho rekonstrukci v roce 2003. Celých pět let zařízení fungovalo bez sebemenších problémů.

Policie však zjistila, že chyba se stala už na začátku. Soudce uvedl, že projektant Radovan Šellong schválil umístění kotle v místnosti, která byla příliš malá a navíc navrhnul odsávání par do prostor kuchyně k digestoři, nikoliv do volného prostoru. Technik Ladislav Šebesta uvedl plynový kotel do provozu i přesto, že rekonstrukce nebyla stále ukončena a napojil na něj nedostatečně dlouhou svislou rouru. Revizní technik Henryk Oczadly pak vydal revizní zprávu, ve které uvedl, že zařízení je schopno provozu.

Tragédie se stala ve chvíli, kdy byla ve stejnou dobu zapnutá digestoř i plynový kotel. Jedovaté spaliny se tak vracely zpátky do koupelny, kde chlapec upadl do bezvědomí a otrávil se.

Rozsudek zatím není pravomocný, obžalovaní si vzali lhůtu pro podání odvolání ke krajskému soudu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám