Hlavní obsah

Záchranné práce nabraly rychlost, hasiči chatrnou stavbu zajistili

– Praha • Aktualizováno

Hasiči v Soukenické ulici v centru Prahy, kde se v pátek zřítila vnitřní část neobývaného domu, pokračovali celou noc a sobotní den v záchranných pracích, přičemž celou dobu zároveň zpevňovali stavbu, která hrozila zřícením. Odpoledne museli na hodinu a půl v pátrání po zavalených dělnících přestat, ve zdech domu se objevily trhliny. Před 18:00 se podařilo stavbu zajistit a záchranná akce nabrala rychlost.

Článek

„Podařilo se nám konečně zajistit tu stavbu pořádně a v současnosti pracujeme na šesti stanovištích. Máme k dispozici tři sací bagry a práce pokračují dosud nejrychlejším tempem,“ řekl Novinkám mluvčí pražských hasičů Vít Pernica. Dodal, že akce bude zřejmě pokračovat do tmy, protože případní zavalení budou zřejmě až na samém spodku.

Hasičům se zatím podařilo odklidit polovinu sutin. Tma je prý nezastaví, mají k dispozici výkonné osvětlovací zařízení, které už vyzkoušeli při misích po zemětřeseních v Íránu či Pákistánu.

Sutiny pravděpodobně zavalily čtyři dělníky, hasiči však zatím nikoho nenašli. Mluvčí pražské záchranky Jiřiny Ernestová odpoledne uvedla, že stále existuje naděje, že zasypaní lidé mohou být naživu. Nechtěla se ale pouštět do žádných spekulací. "Čistě teoreticky je šance na přežití malá a snižuje se každou hodinou," řekla. 

Vnitřní část neobývaného domu se zřítila v pátek po poledni. Hasiči si nejsou jisti, kolik lidí přesně na stavbě v době neštěstí pracovalo. Počet zavalených ohlásil dělník, který stihl z hroutící se budovy utéct. Mnohahodinové pátrání bylo zatím marné. Nalezeny byly jen dvě helmy, které dělníkům mohly patřit. Práci záchranářům ztěžují nestabilní pozůstatky budovy, které hrozí dalším zřícením. [celá zpráva]

Mluvčí původně předpokládal, že záchranáři se dostanou k zasypaným dělníkům v sobotu ráno, později si už netroufal odhadnout, jak dlouho bude odklízení trosek trvat. Kvůli množství suti se při hledání zasypaných nemohli spolehnout pouze na přístroje a pracovali se záchranářskými psy.

Příčinou pádu čtyř stropů ve vnitřní části domu mohl být podle statika neodborný zásah do nosné zdi v suterénu budovy. Možné ale také je, že neštěstí vyvolaly stavební úpravy v horních patrech. Okolní domy jsou v pořádku.

Podle některých místních obyvatel byl zřícený dům zchátralý a už zhruba tři roky prázdný. Často z něj prý padala omítka. Majitel podle místních plánoval dům přestavět na hotel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám