Hlavní obsah

To by nedal nikdo, ani armáda, říkají hasiči o pátrání ve zříceném domě

Právo, Novinky, Petr Nový, Michaela Urbanová, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V centru Prahy v Soukenické ulici spadla v pátek po poledni tři patra domu. Záchranáři v sutinách pátrají po čtyřech lidech. Příčinou pádu části domu mohl být podle statika neodborný zásah do nosné zdi v suterénu budovy. Záchranná akce pokračovala i v noci.

Článek

Pražští hasiči pracovali na odklízení trosek několika stropů po pěticích. Hrozbu zřícení obvodových zdí kontrolovali laserovým měřičem vzdálenosti. "Jde o to, aby bylo při případném zřícení zdi zavaleno co nejméně hasičů," řekl jejich mluvčí Vít Pernica. Zdi se večer znovu pohnuly.  

Mluvčí už dříve Novinkám řekl, že pod sutinami jsou pravděpodobně zavaleni čtyři dělníci. Záchranáři použili speciální kameru a na pomoc jim z Hradce Králové dorazil také speciální sací bagr, který by měl odsát sutiny. Zároveň bylo nutné zpevňovat zdi, protože hrozilo zřícení celé budovy. Podle České televize měl během noci dorazit další speciální jeřáb.

"To by nedal nikdo, ani armáda," řekl po 20. hodině k aktuální situaci Právu Pernica. Odhadl, že záchranné práce, které je třeba neustále přerušovat, potrvají do rána. Podle něj byl prvotní pohyb obvodové zdi lemující dvůr patrný pouhým okem.

V případě zasypaných dělníků se jedná zřejmě o pracovníky z východní Evropy, informovala mluvčí záchranné služby Jiřina Ernestová. Zatím byly nalezeny pouze dvě dělnické přilby.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ruiny domu v Soukenické

Hasiči během odpoledne lokalizovali dvě místa, kde by mohli zavalení lidé být. Záchranáři k nim razí dva tunely, očekávají, že zavalení budou mít nad hlavou metry trosek.

Na domě bylo lešení. Zřítila se vnitřní část, kde byly bytové jednotky. Obvodové zdi stojí. Místo je obehnané páskou a policisté nikoho nepouštějí dovnitř. 

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zřítila se vnitřní část domu, obvodové zdi zůstaly stát.

Příčinou pádu části domu mohl být neodborný zásah do nosné zdi v suterénu budovy, řekl po prozkoumání trosek městský statik Petr Macháň.

Doplnil, že někdo zřejmě vyboural v nosné zdi velký otvor. Další možností je podle něho to, že neodborné zásahy byly udělány v horních patrech a hroutící se horní stropy pak s sebou vzaly i ty spodní.    

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ze sutin se prášilo, hasiči se snažili nalézt zasypané dělníky.

Okolní domy jsou v pořádku

Podle statika spadly čtyři stropy, dva byly klenuté a dva trámové. Ty trámové byly údajně před časem rekonstruovány. Z domu ve vnitřním traktu zbyly podle něho pouze obvodové zdi a 3,5 metru sutě.    

"Okolní domy jsou v pořádku," poznamenal odpoledne statik. Dodal, že ale bude třeba zabezpečit asi 2,5 metru vysokou nástavbu, která na zřícený dům navazovala. Visí nad místem, kde hasiči prozkoumávají suť. Proto byla přivolána stavební firma, aby nástavbu zpevnila.  

Foto: Michal Doležal, ČTK

Znavený hasič u trosek domu v Soukenické ulici v Praze

Podle Pernici hasiči měli k dispozici také echolokátory, které vyhledávají zasypané podle zvuků, a štěrbinové kamery. Na místě byla také připravena záchranná služba s dvěma sanitními vozy a dalšími dvěma posádkami s lékařem.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zřítila se vnitřní část domu, obvodové zdi zůstaly stát.

Výběr případů zřícení částí domů či jiných staveb s oběťmi na životech v posledních letech:
22. října 1997 - Při rekonstrukci domu na náměstí Svobody v Brně se propadla část podlahové konstrukce pátého patra. Zahynulo pět dělníků, deset bylo zraněno. Záchranné a vyprošťovací práce trvaly čtyři dny.
22. května 1998 - Zřítil se strop v průjezdu opravovaného domu v Chlumově ulici v Praze 3 na Žižkově. Pracovalo tam sedm dělníků, dva z nich zahynuli, tři utrpěli středně těžká zranění.
1. dubna 2002 - V Lounech se zřítila po výbuchu elektrického bojleru čtyřpodlažní panelová budova hotelu Oharka. V ruinách zemřelo šest členů polské rodiny, která přijela do ČR za prací.
21. června 2004 - Po výbuchu plynu v činžovním domě v brněnské Tržní ulici se zřítila přední stěna čtyřpatrového domu a zadní se ocitla v plamenech. Čtyři lidé zahynuli.
10. ledna 2007 - V České Kamenici na Děčínsku se zřítily stropy bývalých skladů zemědělského zásobování. Dva muži zahynuli.
28. července 2007 - V areálu bývalé huti v Kladně se zřítila část nevyužívané haly. Zemřeli nejméně dva lidé, tři utrpěli těžké zranění.
10. prosince 2008 - Na dva dělníky pracující na stavbě v Jeremiášově ulici v Praze se zřítil strop. Jeden na místě zemřel, druhý skončil s vážnými poraněními v nemocnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám