Hlavní obsah

Podnikatel čelí žalobě, že obral partnery o 26 miliónů

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Podvodník velkého kalibru nebo jen muž, který měl dobrý podnikatelský plán, který nevyšel? Odpověď má dát senát brněnského Krajského soudu, před kterým ve čtvrtek stanul obchodní manažer Petr Semerád. Obžaloba mu klade za vinu, že se na úkor svých obchodních partnerů obohatil o 26 miliónů korun, za což mu hrozí až 12 let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Petr Semerád u brněnského soudu vysvětloval, že není žádným podvodníkem.

Článek

„Svým obchodním partnerům nabídl, že zorganizuje obchod s pet lahvemi, které nakoupí a dál prodají se ziskem. Vyjednal a zajistil smlouvu na nákup těchto produktů a v 57 případech je od dodavatele odebral v celkové hodnotě 32,7 miliónu. Úhradu za prodej lahví ale použil pro krytí svých dluhů u jiných firem, dodavateli zaplatil jen 5 miliónů a to pouze proto, aby získal další dodávky,“ řekl v obžalobě státní zástupce.

Podle obžalovaného podnikatele ale nejde o žádný podvod, jen mu prý nevyšel podnikatelský záměr. „Neměl jsem v úmyslu nikoho okrást. Jiné společnosti měly vůči mým firmám pohledávky a vymínily si, že z prvních dodávek si vezmou úhradu za své pohledávky. Za 18 měsíců se to mělo vyrovnat a byli bychom v zisku,“ obhajoval se u soudu Semerád, kterého prý navíc zradilo po půlročním obchodování zdraví a musel proto z podniku vycouvat.

„Odebíral zboží a neplatil. Kam se poděl zbytek peněz, které nepoužil na úhradu svých dluhů, nevíme,“ potvrdil žalobce. Soud v čele s Hanou Zoubkovou čeká dlouhé dokazování s desítkami svědků. Na rozsudek si tak bude muset Semerád počkat nejméně několik měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám