Hlavní obsah

Mladíci měli zdevastovat hřbitov, u soudu vinu popřeli

– Opava
Právo, Milan Freiberg

Jeden z největších případů hřbitovního vandalismu za několik posledních let začal ve čtvrtek řešit Okresní soud v Opavě. Tři mladíci, kteří se již dříve přiznali k úmyslnému poškození 81 náhrobků na hřbitově v Opavě-Kateřinkách, u soudu překvapivě vzali své tvrzení zpět a shodně prohlásili, že nic neudělali.

Foto: Milan Freiberg, Právo

Z trestného činu výtržnictví a poškozování cizí věci se u Okresního soudu v Opavě zpovídají (zleva) Petr Glotzmann, Jakub Šíma a Jiří Pelant.

Článek

Petr Glotzmann, Jakub Šíma a Jiří Pelant v noci ze 13. na 14. března letošního roku vtrhli v opilosti na hřbitov a podle policie tam po dobu několika desítek minut převraceli náhrobky, rozbíjeli lucerničky a rozkopávali květiny na náhodně vybraných hrobech. Potom utekli, policie je dopadla zhruba po týdnu.

Byl jsem pod psychickým nátlakem a nevěděl jsem, co mám dělat.
Obžalovaný Jiří Pelant

Zatímco při prvním výsleších se dva z mladíků k činu přiznali a třetí vinu popíral, u soudu všichni obrátili a začali mluvit o své nevině. Podle jejich výpovědí při pátečním hlavním líčení prý ani jeden z nich na hřbitově nebyl a k činu se doznali pod nátlakem policistů.

„Byl jsem pod psychickým nátlakem a nevěděl jsem, co mám dělat,“ vypověděl Jiří Pelant. Další hovořili také o tom, že jim policisté vyhrožovali vazbou, tak proto se raději přiznali. Podle nové verze jejich výpovědí prý onu noc jen popíjeli víno s přáteli v prostoru mezi Skladištní ulicí a Lidlem, občas si odskočili do Teska pro další zásoby a nakonec se odebrali okolo třetí hodiny ranní spát k jednomu z nich domů.

Vystavují se riziku dalšího stíhání

Na hřbitov však údajně nemířili a ani se nikde nezastavovali a o zhanobení hřbitova se dozvěděli až v sobotu. Mladíci si dokonce stěžovali na postup policie u Inspekce ministerstva vnitra, která ale neshledala u policistů žádné pochybení.

Soudce Vladimír Polášek sdělil obžalovaným, že se tvrzením o psychickém nátlaku ze strany policie vystavují riziku dalšího stíhání, pokud tvrdí, že činnost policie nebyla v souladu se zákony a inspekce žádné pochybení nenašla.

Rozsudek nejspíš v pátek

Hlavní líčení bude pokračovat v pátek výpověďmi poškozených majitelů hrobů a rozsudek pravděpodobně padne odpoledne.

Nejstarší z mladíků Petr Glotzmann byl již jednou soudně stíhaný a v době činu vykonával obecně prospěšné práce. Jemu by v případě prokázání viny hrozil nepodmíněný trest až dva roky vězení. Jeho mladší kolegové Jiří Pelant a Jakub Šíma by mohl vyváznout s podmínkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám