Hlavní obsah

Vandal ve Štramberku urazil skladateli Janáčkovi nos, poničil i jiné sochy

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štramberk

Učiněnou spoušť napáchal neznámý vandal v Národním sadu na vrchu Kotouč ve Štramberku na Novojičínsku. Někdy mezi sobotou 26. a středou 30. září poškodil tři pískovcové sochy, škoda je byla vyčíslena na 100 tisíc korun.

Článek

„Pachatel nedaleko jeskyně Šipka vyvrátil z podstavce pískovcovou bustu znázorňující malíře Jaroňka, čímž v důsledku pádu došlo k jejímu poškození,“ popsal novojičínský policejní mluvčí Zbyněk Tomšík.

Další poškozenou sochou je busta skladatele Leoše Janáčka, která byla umístěna nad jeskyní. Té vandal urazil nos. „V prostoru návrší naučné stezky nezjištěným předmětem úmyslně poškodil pískovcovou bustu skladatele Bedřicha Smetany. Soše poškodil knír, nos a bustu postříkal sprejem žluté barvy,“ doplnil Tomšík.

Ve Štramberku to není poprvé, co se vandal či vandalové zaměřili na sochy v Národním sadu. V roce 2001 i 2003 to vždy „odnesl“ nos sochy skladatele Smetany. Oprava pokaždé vyšla na desetitisíce korun. Před čtyřmi lety pak opět Smetanu připravil někdo o knír a oči mu zamaloval žlutou barvou. Tehdy kdosi sundal také hlavu dalšího velikána, Antonína Dvořáka, a postavil ji vedle.

Reklama

Výběr článků

Načítám