Hlavní obsah

Mafiánův syn půjde kvůli vaření pervitinu před soud

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syna nechvalně proslulého a před třinácti lety zastřeleného mafiánského bosse Antonína Běly čeká kvůli drogám soud. Jaroslav Běla (33) skončil loni 30. srpna v poutech poté, kdy u něj policisté našli při banální kontrole u obchodního centra na Skalce v Praze 10 velké množství efedrinu. Ten přitom slouží k výrobě metamfetaminu respektive pervitinu.

Článek

Po ročním vyšetřování pražská policie případ uzavřela a předala spis státnímu zastupitelství.

„Dnes byla na pana Bělu podána k Obvodnímu soudu pro Prahu 10 obžaloba,“ řekla ve středu Právu šéfka státních zástupců z Prahy 10 Václava Nováková.

„Je obžalován z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a jde o dva skutky, jeden se týká efedrinu a druhý varny,“ upřesnil státní zástupce, který obžalobu k soudu poslal.

Bělovi podle něj hrozí za dva drogové delikty až desetileté vězení. Prvního prohřešku se měl dopustit loni v červnu. „Vezl takřka kompletní varnu na výrobu pervitinu,“ uvedla státní zástupkyně Marie Soldátová, která původně kauzu dozorovala.

V devadesátých letech byl podezřelý z ledasčeho. Dlouho jede v drogách a byl opakovaně prověřován v souvislosti s násilnou trestnou činností klanu jeho rodiny.
policista

 Policisté sice tehdy Bělu obvinili z nedovolené výroby drog, ale pustili ho na svobodu. Podruhé mu to už ale tak lehce neprošlo. Když jej loni v září při kontrole zadrželi na Skalce a našli u něj velké množství efedrinu, obvinili Bělu podruhé a tentokrát skončil ve vazbě. Na svobodu se podle žalobkyně dostal teprve počátkem letošního srpna, tedy téměř po roce.

Chodil s dcerou Mrázka

Běla junior má přitom nepřeberné množství zkušeností s policií. „V devadesátých letech byl podezřelý z ledasčeho. Dlouho jede v drogách a byl opakovaně prověřován v souvislosti s násilnou trestnou činností klanu jeho rodiny a především otce. Šlo o loupeže a vydírání,“ řekl Právu po Bělově zadržení bývalý policista z útvaru, který se aktivitami rodiny zabýval.

Mnohem známější byl ale jeho otec Antonín Běla. Toho dlouhou dobu pojil přátelský i obchodní vztah s dalším kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem. Dokonce i jejich děti se důvěrně stýkaly. Právě zmiňovaný Jaroslav Běla totiž jednu dobu chodil s Mrázkovou dcerou Monikou, ale dali se dohromady až po násilné smrti Běly seniora.

„(Jaroslav) navázal kontakt s mou sestrou, což si naše rodina nepřála, hlavně já a otec,“ řekl k tomu loni v říjnu v rozhovoru pro Právo Mrázkův syn Michal. Jeho sestra nakonec vztah s Bělou sama ukončila, prý i kvůli problémům Běly juniora s drogami.

Antonín Běla spolupracoval nejen s Mrázkem, ale také údajně s ruskojazyčnou mafií. Známá je přestřelka z listopadu 1995 z Průhonic, kde po konfliktu mezi Bělovými Arménci a ruskou mafií zemřel Rus a tři jeho krajané utrpěli těžká zranění.

Běla měl podle policie také podíl na vraždě novináře Václava Dvořáka. Ten byl zastřelen v dubnu 1992 ve svém domě v Kostelci nad Černými lesy. Objednavatelem byl podle kriminalistů Mrázek a zprostředkovatelem právě Běla.

Ten pak v prosinci 1995 přežil útok na svůj dům, na který neznámí pachatelé vypálili dvě protitankové střely. Prý šlo o odvetu ruské mafie za Průhonice.

V dubnu 1996 už ale Běla senior takové štěstí neměl. Na zahradě jeho domu v Úvalech u Prahy ho kdosi pětadvacetkrát zasáhl dávkou ze samopalu. Spekulovalo se, že Bělu už jako nepohodlného muže, který moc ví, nechal odstranit Mrázek. Ten ale nakonec také na své aktivity doplatil, když jej v lednu 2006 zastřelil rovněž dosud neznámý pachatel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám