Hlavní obsah

Z léků na chřipku se vaří drogy dál, omezení moc nezabralo

Právo, Josef Koukal

Modafen, nurofen a další léky s obsahem pseudoefedrinu jsou sice od května v lékárnách k dostání jen na občanský průkaz a v omezené míře, i tak jich ale většina končí ve varnách výrobců pervitinu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Článek

„Na léčbu nemocí je použito zhruba 10 procent skutečné spotřeby těchto léčiv,“ řekl na úterní tiskové konferenci na adresu problematických tablet prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček. „Jejich celková spotřeba nemá co dělat se zdravím lidu,“ dodal.

Léků s obsahem pseudoefedrinu si může od května každý zákazník koupit v lékárně bez lékařského předpisu měsíčně maximálně 60 tablet, při nákupu musí navíc předložit občanský průkaz. Podle Havlíčka i tímto způsobem skoupí většinu léků výrobci drog. „Za měsíc květen si vyzvedlo léčivý přípravek zhruba 20 tisíc pacientů a vydáno bylo necelých 60 tisíc balení.

Znamená to tedy, že téměř všichni vyzvedli maximální možné množství,“ podotkl Havlíček a dal tento údaj do souvislosti s údaji Národní protidrogové centrály. Ta totiž počet problémových uživatelů pervitinu aktuálně odhaduje na 20 900 osob. Podle Havlíčka si tak v květnu přišli do lékáren pro „suroviny“ prakticky všichni, kdo drogy vaří.

„Je třeba si uvědomit, že většina varen je, jak říkáme, kuchyňského typu. Vaří se v nich drogy ve várkách do tří gramů,“ popsal situaci ředitel Národní protidrogové centrály (NPC) Jakub Frydrych.

Komunitu kolem jedné varny tvoří podle Frydrycha zhruba čtyři lidé, z nichž každý může přinést 60 tablet „suroviny“. Díky vysokému obsahu pseudoefedrinu lze z přitom z 60 tablet léku vyrobit až 40 dávek pervitinu.

Varen odhalili méně

Policie letos do konce srpna odhalila celkem 221 nelegálních varen na výrobu drog. Oproti rekordním číslům z loňského roku, kdy jich za celých dvanáct měsíců policisté našli 434, jde o mírný pokles.

„Já si myslím, že to (zavedení výdeje léků na občanku) nepřineslo v podstatě nic. Alkoholik je také denně opilý, i když nemá ani korunu,“ konstatoval drogový expert Ivan Douda z centra Drop In. Dokud se léky s pseudoefedrinem budou volně prodávat v okolních zemích, výrobě drog z léčiv se podle něj zabránit nedá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám