Hlavní obsah

Žalobkyně zastavila stíhání bývalého vůdce Ku-klux-klanu Dukea

Právo, Novinky, Radim Vaculík
Praha

Státní zástupkyně z Prahy 1 zastavila trestní stíhání bývalého šéfa Ku-klux-klanu Davida Dukea. Právu to v úterý řekla jeho obhájkyně Klára Slámová.

Článek

Duke byl kvůli údajnému popírání holocaustu letos v dubnu zadržen v Praze právě ve chvíli, kdy poskytoval rozhovor Právu. [celá zpráva]

Následně jej policisté obvinili z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení lidských práv.

„Právě dnes jsme obdrželi rozhodnutí státní zástupkyně, která stíhání pana Dukea zastavila. Podle závěrů žalobkyně nebyl v průběhu přípravného řízení opatřen žádný důkaz, který by obviněného Dukea usvědčoval z podílu na předmětném skutku, respektive na trestném činu. Proto nezbývalo nic jiného, než jeho stíhání zastavit,“ ocitovala rozhodnutí státní zástupkyně Slámová.

Ku-klux-klan je tajná militantní organizace propagující násilí a nadvládu bílých, rasovou segregaci, antisemitismus, rasismus, antikatolicismus a odpor k přistěhovalectví.
Tato organizace vznikla po občanské válce z let 1861-1865 ve městě Pulaski ve státě Tennessee, aby bojovala proti výsledkům občanské války. Otroctví černochů bylo zrušeno a mělo se jim dostat rovných občanských práv. Jižní rasisté nemohli zabránit zrušení otroctví, ale byli rozhodnuti zabránit občanskému zrovnoprávnění černochů. Rozhodli se pro zastrašování a brutální násilí vůči černochům.
Bojovníci Klanu byli vyzbrojeni moderními puškami, vycházeli do boje v bílých, dlouhých rouchách nahoře zašpičatělých, a i když se nechávali nazývat neviditelným impériem bylo je vidět až příliš.
Policie takové vraždy většinou neřešila. Přinejhorším zatkla vrahy na jednu noc do vězení a druhý den je propustila na kauci.Zdroj: Wikipedie

David Ernest Duke

Narodil se 1. července 1950. Vystudoval politologii v Louisianě. Později se stal šéfem Ku-klux-klanu, který o pár let později opustil, aby založil vlastní asociaci vystupující proti pozitivní diskriminaci.

Duke působil i ve sněmovně reprezentantů Louisiany, a to za Republikánskou stranu. K té přešel z tábora demokratů v roce 1988.

Duke později neúspěšně kandidoval na úřad guvernéra za stát Louisiana.

Ve Spojených státech získal pověst rasisty, antisemity a neonacisty, naproti tomu jeho přednáška o svobodě slova sklidila pozitivní hodnocení před čtyřmi lety v Teheránu na Mezinárodní konferenci k přehodnocení globální vize holocaustu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám