Hlavní obsah

Strojvedoucí vlaku od Paskova stanul před soudem

Právo, Aleš Honus
Frýdek-Místek

Strojvedoucí osobního vlaku, který letos 16. února nepočkal v Paskově na Frýdecko-Místecku na protijedoucí soupravu a vjel na jednokolejný úsek, stanul v úterý před Okresním soudem ve Frýdku-Místku. Nehoda sice neskončila tragicky jako o rok dříve podobná srážka tramvají v Ostravě, bylo při ní ale zraněno 56 lidí, z toho dva těžce.

Foto: Aleš Honus, Právo

Bývalý strojvedoucí Zdeněk Janoušek u Okresního soudu ve Frýdku-Místku.

Článek

Strojvedoucí Zdeněk Janoušek u soudu řekl, že si na okolnosti nehody vůbec nepamatuje. „Přijeli jsme na stanici do Paskova. Pamatuji si na to, že jsme měli zpoždění, protože u jednoho vagónu nešly zavírat dveře. Pak si vzpomínám už jenom na houkání sanitky a na to, jak jsem se probral v nemocnici,“ řekl Janoušek u soudu.

Dodal, že si vůbec nedovede vysvětlit, jak mohl ignorovat návěstidlo, na kterém svítila červená. „Je mi to strašně moc líto. Všem zraněným jsem poslal omluvný dopis,“ sypal si u soudu popel na hlavu. Dnes již jako strojvedoucí nepracuje, nadále ale působí na železnici jako elektromechanik.

Nehoda se stala 16. února ve vzdálenosti asi půl kilometru od nádraží v Paskově ve směru do Ostravy. Zkušený strojvedoucí, který v tomto úseku jezdil pravidelně zhruba tři roky, nepočkal na příjezd osobního vlaku z protisměru. Následovalo rychlé brzdění, během kterého snížil rychlost ze 70 na 41 kilometrů za hodinu, a srážka. České dráhy vyčíslily způsobenou škodu na obou vlacích na 14 miliónů korun.

Strojvedoucímu hrozí za trestný čin obecného ohrožení až pět let vězení. Hlavní líčení bude pokračovat do čtvrtka výslechy celé řady svědků i soudních znalců. Zatím není jasné, zda bude do konce týdne vyhlášen rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám