Hlavní obsah

Policista na Šumpersku zastřelil v sebeobraně psa

Právo, Miloslav Hradil
Šumperk

Policista byl přinucen zastřelit jednoho ze dvou psů, kteří v noci na sobotu ohrožovali obyvatele Petrova nad Desnou na Šumpersku. Psy rasy německý ovčák a retrívr se totiž nedařilo odehnat a jemu samotnému šlo nakonec o život.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Policista použil zbraň v krajní nouzi.

Článek

Policejní hlídka z Velkých Losin vyrazila do Petrova nad Desnou poté, co na policii zavolal muž, který se vracel domů a byl přitom ohrožován dvěma zdivočelými psy. Ukryl se před nimi na pozemku souseda, kam přeskočil přes plot.

Ještě než se policistům podařilo muže najít, spatřili, že titíž psi ohrožují skupinku tří lidí, kteří před nimi ustupovali. Hlídka najela vozem mezi lidi a psy a snažila se je zahnat troubením a pohybem vozidla. Na to psi nereagovali a dál osoby ohrožovali. Jeden z policistů proto vystoupil, postavil se mezi psy a lidi a snažil se zvířata zahnat křikem a máváním tonfy.

"Psi ustoupili, ale když pak policista šel s lidmi, aby jim zajistil bezpečný vstup do jejich domu, zaútočili na něj, každý z jedné strany,“ řekl Právu v úterý šumperský policejní mluvčí Miloslav Svatoň.

Oprávněný zásah

Policista podle něj použil služební zbraň a vystřelil do vzduchu, na což psi reagovali tím, že přestali štěkat a poodběhli asi o deset metrů zpět. Ve chvíli, kdy osoby vešly do domu, však zvířata opět, každé z jedné strany, zaútočila na policistu.

„Ten se postavil zády k plotu, aby byl krytý, a protože již docházelo k bezprostřednímu ohrožení jeho zdraví a života, byl nucen použít služební zbraň proti jednomu ze psů. Ten bezprostředně po zásahu uhynul. Druhé zvíře pak přestalo útočit a z místa uteklo,“ uvedl mluvčí. Ke zranění osob nedošlo. Použití služební zbraně bylo nadřízeným důstojníkem policisty vyhodnoceno jako oprávněné.

Reklama

Výběr článků

Načítám