Hlavní obsah

Nacionalisté se sjeli do Kladna ke "Svatováclavské manifestaci"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno

Kolem 250 extremistů hlásících se k organizaci Autonomní nacionalisté se sjelo v pondělí odpoledne do Kladna. Po 14. hodině se vydali z náměstí Sítná směrem do centra za skandování hesel "Radikálně sociálně, nacionálně!" či "Stop černému rasismu!". Na akci dohlížejí policisté, kteří již zabránili střetu s nepočetnou skupinou Romů.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Autonomní nacionalisté pochodují Kladnem

Článek

Zásahová jednotka měla napilno, když radikálové procházeli kolem parčíku, kde se nacházela zhruba dvacítka Romů. Obě skupiny pečlivě oddělila, takže se vše obešlo bez potyčky a skončilo u pokřikování.

Po skončení manifestace policie zadržela dva radikály, kteří mezi sebou měli spory. Jsou podezřelí ze spáchání trestného činu výtržnictví.

Akce měla název Svatováclavská manifestace. Na svátek svatého Václava se příznivci krajní pravice do Kladna sjíždějí každoročně.

Na náměstí mimo centrum Kladna vystoupilo několik řečníků, mimo jiné i z Polska a Švédska. Demonstranti si sebou přinesli vlajky s národní symbolikou či logem Autonomních nacionalistů.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Autonomní nacionalisté pochodují Kladnem

Radikálové se na svátek svatého Václava v Kladně poprvé sešli v roce 2005. Loňskou akci svolala spolu s Autonomními nacionalisty i Dělnická strana. Demonstrace a pochody se opakovaně v minulých letech pokoušeli narušit stoupenci krajní levice.

Reklama

Výběr článků

Načítám