Hlavní obsah

Škola je v podezření, že prodávala cizincům falešná potvrzení o studiu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cheb

Do Integrované střední školy (ISŠ) v Chebu vpadnou v nejbližších dnech kontroloři z Krajského úřadu. Podnět jim dalo plzeňské státní zastupitelství, které vedení školy podezírá, že vydávalo potvrzení o studiu cizincům, kteří do lavic vůbec nezasedli.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

A žalobce šel ještě dál. Za jeden papír o studiu si škola podle něho měla účtovat 100 euro. Celkem prý vydala více jak sedmdesát falešných potvrzení, které cizinci následně využili k získání dalších výhod.

„Krajský úřad jako zřizovatel ISŠ Cheb obdržel oznámení státního zastupitelství, na jehož základě jsme požádali o písemné vysvětlení ředitele školy. Zatím ale jeho vyjádření nemáme,“ sdělila ve čtvrtek Právu mluvčí Krajského úřadu Andrea Bocková s tím, že v příštím týdnu bude na škole zahájena kontrola, jejímž úkolem je prošetřit míru zneužití školy v celé kauze.

O jakou kauzu se jedná? Jde o kriminální jednání trojice lidí z Plzeňska, kteří za úplatky umožnili Němcům získat v Čechách nové řidičské průkazy. Státní zástupce už obžaloval učitele autoškoly, zkušebního komisaře a překladatelku.

Všimné 300 euro

Ti se za všimné 300 euro postarali o to, aby cizinci, kteří doma přišli za závažné přestupky o řidičák, dostali v Čechách nové doklady. Pro získání českého řidičáku, který je platný v celé Evropské unii, museli splnit hlavní podmínku, a to mít úředně povolený přechodný pobytu v ČR.

Jenže ten uděluje cizinecká policie jen za předpokladu, že cizinec má u nás podnikatelské aktivity nebo chodí do školy. A právě falešná potvrzení o studiu měla uchazečům o řidičák sloužit k dosažení potřebného povolení k pobyt.

Podle zjištění Práva měli cizinci papír na to, že na škole studují obor pomocné technické služby v autoservisu. Ředitel školy Jan Kot rezolutně popřel, že by škola vědomě vydávala falešná potvrzení.

„Cizinci byli ke studiu řádně přihlášeni. Jestli do školy nakonec nenastoupili, to nevím. Vyloučit to nemohu,“ prohlásil šéf školy s tím, že policie už ho v této souvislosti vyslýchala.

„Žádné obvinění jsem nedostal, takže nic tak strašného v tom nevidím,“ reagoval Kot. Právo zjistilo, že se Kot dobře zná s učitelem autoškoly, který je v případu trestně stíhaný.

„Jsme v kontaktu, to nepopírám. Znal jsem už i jeho otce. Na tom ale nic špatného není,“ uvedl Kot. Zda mu jeho známý dohazoval německé studenty řekl, že je to možné.

„Naše škola měla dělat autoškolu.pro německé občany. Na to byl projekt z evropské unie. V prosinci loňského roku ale přišli Němci s tím, že ho ruší. Odmítnutí zájemci se zřejmě potom u nás přihlásili do jiných studijních kurzů,“ přišel Kot s vysvětlení, jak to celé asi vzniklo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám