Hlavní obsah

Zloději v Praze opět instalují na bankomaty čtecí zařízení

Právo, Radim Vaculík
Praha

Pražská policie v úterý varovala, že dobře organizovaný zahraniční gang našel nový způsob, jak se dostat k penězům lidí, kteří je vybírají v některých pražských bankomatech. Jeden člen skupiny nainstaluje na bankomat speciální čtecí zařízení, které během klientova výběru peněz zjistí číslo jeho karty i PIN kód.

Článek

Tyto důležité informace pak čtečka odešle on-line dalšímu členovi gangu, který po získání dat nechá udělat kopii karty a následně už není problém získat hotovost z účtu poškozeného klienta. Dosud přitom pachatelé museli data u napadeného bankomatu sami vyzvednout.

Vše přitom podle mluvčí pražských policistů Evy Miklíkové trvá jen několik desítek minut.

„Policie zaznamenala případy, kdy již deset až patnáct minut od získání dat z platebních karet zahraničních klientů bank byly provedeny výběry v Polsku, Rusku, Bulharsku. Samotní pachatelé jsou také cizinci a pravděpodobně se dle situace přemísťují z místa na místo po celé Evropě,“ sdělila Miklíková s tím, že podezřelí zatím policii unikají.

Zatím také není jasné, jakou škodu už gang napáchal.

Vybírají si bankomaty bez antiskimovacího zařízení

Pražští policisté zatím zjistili nejméně šest takových případů, které se odehrály letos od července do září. Členové gangu si podle Miklíkové vybrali vesměs bankomaty zahraničních finančních institucí, většinou v centru metropole či na atraktivních místech. Oběťmi jejich podvodu byli prý hlavně zahraniční turisté.

„Prozatím si vybírali bankomaty, které jsou umístěny přímo u peněžních ústavů, ať už venku, anebo uvnitř v uzavřeném prostoru. Ty jsou totiž pro klienty důvěryhodnější, protože jsou zde nainstalovány kamery. Jenže pachateli nevadí, že je sledován kamerou, protože pro skimovací (čtecí) zařízení se zpět nevrací,“ uvedla Miklíková.

Upřesnila, že k instalaci čteček se pachatelé odhodlávají vždy v noci z pátku na sobotu, aby měli dostatek času na výběr peněz z klientova účtu. Spoléhají na to, že oběť může svou kartu zablokovat až v pracovních dnech, tedy nejdříve v pondělí.

Gang si přitom vybírá jen ty bankomaty, jež nemají tzv. antiskimovací zařízení. To banky umisťují v místě, kde se vkládá karta, má zelenou či šedivě stříbrnou barvu, tvar jakéhosi podstavce a brání instalaci čteček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám