Hlavní obsah

V centru Prahy se střílelo, muž přepadl ženu a ohrožoval policisty

Právo, Petr Blahuš
Praha
Aktualizováno

Scény jako z akčního filmu šokovaly v úterý kolem 17 hodiny Pražany. V centru města, na rohu ulic Na Perštýně a Národní, policisté a strážníci dopadli ozbrojeného lupiče. Jen zázrakem při akci nikdo nepřišel k úrazu. Mladý muž na strážníky vytáhl pistoli a vystřelil.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Lupič nejdříve přepadl s plynovou pistolí na schodech u metra Národní ženu a ukradl jí řetízek. Vzápětí zbraň obrátil i proti strážníkům a svědkům, kteří ho pronásledovali," řekl náměstek ředitele městské policie Ludvík Klema.

„Po výzvě doprovázené namířenou zbraní jí sice odhodil, ale podle dosavadních svědectví ještě předtím minimálně jednou vystřelil po jednom ze svědků,“ řekl Právu Klema. Policisté a strážníci se ale na muže podle Klemy vrhli a v hromadné bitce se jim ho podařilo odzbrojit a spoutat.

„V tuto chvíli je podezřelý ze spáchání trestných činů krádeže a výtržnictví, za což mu hrozí až dva roky vězení,“ řekla Právu mluvčí policie Iva Knolová. Nevyloučila ani změnu, popř. zpřísnění trestní kvalifikace. O tom podle ní ale rozhodne až další průběh vyšetřování, které se teprve večer rozběhlo poté, co si policisté zadrženého zločince převzali od strážníků.

I plynová pistole může zabít

Pistole sice byla „jen“ plynová, ale při zásahu zblízka je i tato zbraň životu nebezpečná. Nehledě na to, že pokud by ohrožený policista vytáhl svou pistoli a v sebeobraně lupiče zastřelil, podle zákona by byl naprosto beztrestný.

„Žádná oběť, která se brání, není povinna před použitím svých sebeobranných možností si ověřit, zda je útočníkova pistole pravá nebo maketa, popřípadě zda se jedná o plynovku. Koneckonců ani nemá jak si to ověřit. Jde o setiny vteřiny na rozhraní života a smrti,“ vysvětlil Právu podstatu institutu tzv. nutné obrany právní expert Daniel Hála. Ten byl shodou okolností přímým svědkem policejní zatýkací akce.

„Kdybych věděl, co je ten chlap zač, s chutí bych policistům pomohl,“ dodal Hála, sám bývalý absolvent Policejní akademie a několikanásobný přeborník v kung-fu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám