Hlavní obsah

V Týně nad Vltavou hořel dům s pečovatelskou službou, jeden mrtvý

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týn nad Vltavou
Aktualizováno

Domem s pečovatelskou službou v Týně nad Vltavou otřásl v úterý krátce po poledni výbuch. Lékaři už nedokázali zachránit důchodkyni, která se nadýchala kouře. Asi 55letého muže, v jehož bytě k explozi došlo, přepravili záchranáři vrtulníkem na specializované oddělení vinohradské nemocnice s popáleninami na osmdesáti procentech povrchu těla. Nikdo zatím neví, co výbuch způsobilo.

Článek

„Paní sice bydlela v jednom z bytů ve vyšších patrech, ale byla nemocná, nadýchala se zplodin a už se nám ji nepodařilo zachránit. Těžce zraněného asi pětapadesátiletého muže v jehož bytě k explozi došlo jsme letecky transportovali na popáleninovou kliniku v Praze,,“ řekl Právu ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý. Poznamenal, že záchranáři museli ošetřit ještě jednu ženu, která se také nadýchala kouře.

V době výbuchu bylo v domě asi třicet klientů. Většinu z nich uvěznil kouř na pokojích a některé museli vyvést hasiči.

„Lekl jsem se, protože se ozvala velká rána. Když jsem otevřel dveře valil se dovnitř kouř, a proto jsem je hned zavřel a běžel k oknu. Čekali jsme všichni na hasiče až prostor odvětrají, teprve pak jsem mohl ven,“ řekl jeden ze seniorů. Všichni se dohadovali i o tom, co přesně se mohlo v bytě stát.

„Byl to přinejmenším problémový chlapík. Má za sebou kriminální minulost a i teď hodně pil. Vůbec bych se nedivila, kdyby experimentoval s výbušninami,“ konstatovala důchodkyně.

Ani policisté ani hasiči v úterý nevěděli, co přesně výbuch způsobilo. „Původně jsme mysleli, že propanbutanová láhev, ale bylo to mylné. Přesnou příčinu teprve musí zjistit experti,“ vysvětlila mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Policisté mají zatím tři vyšetřovací varianty. „Prošetřujeme možnost technické závady, nedbalost a výbuch mohl být v krajním případě způsoben i úmyslně. Teprve však budeme místo zkoumat,“ řekl odpoledne mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Podle něho exploze zasáhla asi šest bytů a škoda se odhaduje asi na tři milióny korun. Všichni senioři z domu však musejí minimálně noc na středu strávit v hotelu. „Samozřejmě pro ně máme náhradní ubytování v místním hotelu. Celou budovu musí prohlédnout statik,“ uvedl starosta Týna nad Vltavou Karel Hájek (US - DEU).

Reklama

Výběr článků

Načítám