Hlavní obsah

Konkurzní správce, obžalovaný ze zpronevěry 100 miliónů, stanul před soudem

– Hradec Králové
Právo, Ludmila Žlábková

Zamotané klubko týkající se zpronevěry za více než 100 miliónů korun začal v pondělí rozmotávat Krajský soud v Hradci Králové. Bývalý konkurzní správce společnosti Transporta Chrudim Jaroslav Wimmer byl obžalován, že z účtů společnosti převedl 69 miliónů soukromé společnosti Centrální banka pohledávek. Dalších 42 miliónů převedl společnosti Bridge.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Jaroslav Wimmer (vpravo) stojí před hradeckým soudem, který ho viní ze zpronevěry více než sta miliónů korun.

Článek

Dvaašedesátiletý muž hned v úvodu obžalobu odmítl a poté jeden a půl hodiny vypovídal před soudem. Mimo jiné uvedl, že peníze firmám poskytl, protože nabízely výhodnější úročení než banky.

"Byl jsem oprávněný tyto smlouvy uzavírat, rozhodně jsem peníze neposkytl jako soukromá osoba a nikdy jsem za to nedostal žádné peníze,“ uvedl. Soudu řekl, že se peníze od obou firem snažil získat zpět. „Možná jsem měl postupovat razantněji,“ připustil.

K převodům několika miliónů korun na svůj účet řekl, že šlo o zálohu na odměnu pro konkurzního správce a že šlo o operaci schválenou věřitelským výborem.

„Postupoval jsem podle zákona," řekl. Součástí obžaloby byl i trestný čin nedovoleného ozbrojování. Wimmer totiž bez udělení povolení vlastnil výměnnou hlaveň a tlumič k legálně držené zbrani.

„V tomto bodě uznávám svou vinu. Zákon o zbraních a střelivu bych měl znát, ale nějak jsem to zasklil. Každopádně z té zbraně nikdy nebylo vystřeleno,“ řekl soudu.

Hlavní líčení pokračuje do pátku 25. září, v případě prokázání viny mu hrozí až 12 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám