Hlavní obsah

Uprchlý podnikatel Vaškůj je podezřelý z dalšího daňového podvodu

Právo, Bedřich Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov

Uprchlý 57letý zlínský podnikatel Roman Vaškůj, který se od července vyhýbá nástupu do vězení i soudu, je podezřelý z dalšího daňového úniku. Za ten mu hrozí několikaletý trest odnětí svobody.

Článek

Do věznice v Brně-Bohunicích, kde si měl začít odpykávat trest v délce sedm a půl roku za daňové podvody s pohonnými hmotami, Vaškůj nenastoupil. K zadržení Vaškůje dosud nepřispěly ani zatykače, které na něho po jeho zmizení vydal přerovský soudce Jiří Barbořík, jenž tuto trestní věc řeší.

„Na obžalovaného jsem vydal celkem tři zatykače – národní, evropský a mezinárodní, který platí pro státy mimo Evropskou unii. Zatím nemám informace o místě jeho pobytu,“ řekl Právu.

V souvislosti s projednáváním případu se přerovský soudce od policie dověděl, že je proti Vaškůjovi vedeno ještě jiné trestní stíhání, avšak podrobnosti sdělit nechtěl. Vyšetřováním této kauzy se kvůli podezření z dalšího velkého daňového úniku zabývá brněnská expozitura protikorupční policie.

Zdá se, že Vaškůj po sobě dokonale zametl všechny stopy. Před dvěma měsíci o sobě dal soudci vědět údajně z Ázerbájdžánu, ale v tu dobu se podle místa volání nacházel někde v Kazachstánu nebo v Rusku.

Ještě počátkem července osobně převzal ve svém bydlišti dvě soudní obsílky. Pak definitivně zmizel. V létě se nedostavil ani k pokračování procesu u Okresního soudu v Přerově, kde figuruje spolu s Petrem Šmířákem jako obžalovaný z pokusu o uplácení Marcely Urbanové, korunní svědkyně z korupční kauzy Jiřího Čunka.

Nyní se možná zdržuje ve Švýcarsku, ale mohl zvolit i některý exotický stát, kde na něho české úřady nedosáhnou.

Pokud se do 8. října, kdy se koná v kauze údajného uplácení Urbanové další soudní líčení, nepodaří Vaškůje najít, může být podle Barboříka souzen v nepřítomnosti jako uprchlý. Hrozí mu tentokrát až osmiletý trest vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám