Hlavní obsah

Nigerijce, který měl mít v těle balíčky kokainu, musela policie pustit

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šlendrián úřadů nebo záhada. Jen tak se dá vysvětlit případ související s polským pašerákem drog, kterého celníci minulý týden zadrželi na pražském ruzyňském letišti. Stejnou linkou z Madridu s ním totiž přiletěl i Nigerijec, u kterého prý rentgen stejně jako u Poláka odhalil, že má v útrobách cizí předměty.

Článek

Zatímco však Polák následně v nemocnici vyloučil z těla 75 kapslí s kokainem, Nigerijec prý za dva dny ze sebe nedostal vůbec nic. Policie ho proto nakonec musela bez obvinění propustit na svobodu.

„Pokud se jedná o muže, který byl zadržen společně s polským občanem, ten byl propuštěn, protože nevyloučil žádnou drogu v zákonné osmačtyřicetihodinové lhůtě. Pokud vím, tak se mu dělal další rentgen a na tom se mu nic nezjistilo. Lékařský závěr byl, že tam už teď žádné cizí předměty neregistrují,“ řekla v pátek Právu náměstkyně Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 6 Blanka Kusáková.

Kriminalisté prý propásli lhůtu

Podobně popsala celou situaci i mluvčí pražských policistů Iva Knolová. „Při zadržení na letišti byly u tohoto cizince na rentgenu zjištěny cizí předměty v těle. Protože tam hrozilo akutní ohrožení života, byl stejně jako polský občan odvezen do nemocnice,“ podotkla Knolová.

„Nestačil ale tyto předměty během zákonem dané lhůty pro zadržení vyloučit. Takže z pokynu státního zástupce byl propuštěn, nebyl obviněn a pravděpodobně ani obviněn nebude, protože tam nebyl zajištěn žádný důkazní materiál,“ řekla včera Právu.

Podle neoficiálních informací však není pravda, že by Nigerijec v sobě neměl žádné balíčky s drogami. Zdroj Práva tvrdí, že cizinec v nemocnici několik váčků s kokainem ze sebe vyloučil, ovšem mezitím přišlo nařízení státního zástupce na jeho propuštění, protože prý kriminalisté propásli lhůtu na Afričanovo obvinění a následný návrh na vazbu.

Příčinou nedorozumění může být rozdílný výklad zákona. Podle policistů se pobyt v nemocnici nezapočítává do doby předběžného zadržení, které trvá 48 hodin, podle státních zástupců však ano.

Polákovi hrozí deset let vězení

„Takže přestože měl podle všeho v sobě ještě zhruba osm desetigramových pytlíků s drogou, musel být propuštěn a teď běhá s kokainem kdo ví kde po Praze,“ popsal nečekanou situaci zdroj Práva.

Jasno do případu nevnesli ani celníci, kteří jako první zasahovali. Mluvčí pražských celníků Igor Staněk totiž Právu dokonce tvrdil, že už první rentgen u Nigerijce nic podezřelého neodhalil.

Polákovi nyní u nás hrozí až desetileté vězení. Přesto je stíhán na svobodě, protože podle státní zástupkyně Kusákové policie podala v jeho případě pozdě návrh na uvalení vazby.

„Spis s návrhem na uvalení vazby na polského občana byl předložen po zákonné 48hodinové lhůtě. Cizinec byl zadržen 9. září v 10.40 h a návrh byl doručen našemu státnímu zastupitelství 11. září ve 14.25 h,“ vysvětlila Kusáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám