Hlavní obsah

Čtyři důstojníci plzeňské policie měli porušovat zákon, odevzdali odznak

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Plzeňská policie zažila v pátek velký třesk. Čtyři její důstojníci museli odevzdat služební zbraň a odznak pro podezření, že závažným způsobem porušili zákon. Dva kriminalisty z městského policejního ředitelství a jejich dva kolegy z krajského ředitelství, z nichž jeden dokonce zastává vyšší velitelskou funkci, zprostil výkonu služby náměstek krajského policejního ředitele Jaromír Kníže.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Článek

„Státní zástupce mne vyrozuměl o trestním stíhání těchto policistů a na to jsem reagoval. Jsou obviněni z trestného činu zneužití pravomoci. Jejich další setrvání ve službě by nebudilo důvěru veřejnosti v policii a mělo by to i negativní vliv na kázeň ostatních policistů. Proto jsem rozhodl o jejich zproštění služby až do pravomocného rozhodnutí soudu nebo jiného orgánu,“ vysvětlil Kníže.

Čím konkrétně se měli policisté provinit, Kníže neupřesnil s odkazem na státního zástupce, který vede vyšetřování. Náměstek okresní státní zástupkyně Pavel Tolar ale žádné další podrobnosti k případu nesdělil.

„V tuhle chvíli nemohu poskytnout bližší informace, protože nemáme u všech zainteresovaných vykázané doručení našeho rozhodnutí,“ vysvětlil Tolar.

Právu se podařilo zjistit, že obvinění policisté byli v kontaktu se svým bývalým kolegou, který shromažďoval kompromitující informace, jimiž mohli být určití lidé vydíratelnými.

Je tedy možné, že mu pomáhali zjišťovat údaje například lustracemi ve služebních databází. Za podobné jednání jsou už stíhaní dva plzeňští exkriminalisté, kteří na objednávku špehovali ekologického aktivistu Martina Hyťhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám