Hlavní obsah

Recidivista na útěku vyhrožoval vyvražděním celé rodiny

Právo, Petr Blahuš
Benešov

Jako šílenec si počínal minulou sobotu 51letý Ukrajinec, který násilím vnikl do domu o rok straší ženy v Krhanicích na Benešovsku a vyhrožoval vyvražděním celé její rodiny včetně psa. Policisté ho zadrželi na místě. Navíc zjistili, že je dotyčný v celostátním pátrání a v Česku už dva roky pobývá nelegálně. Proto putoval zuřivý Ukrajinec do vazby.

Článek

Neobvyklé drama odstartovalo podle mluvčí benešovské policie Zuzany Stránské zoufalé volání napadené ženy na nouzovou linku 158.

„Oznámila, že jí cizinec opakovaně vyhrožuje po telefonu smrtí nejen pro ni, ale i celé její rodiny včetně psa. Tvrdil jí, že už je na cestě, a skutečně vzápětí po telefonátu přišel útočník před dům, rozbil okno a vnikl dovnitř,“ řekla Právu Stránská.

Policisté přišli na poslední chvíli

Narychlo přivolaná hlídka dorazila podle Stránské k domu zrovna v okamžiku, kdy se nepříčetný cizinec pokoušel proniknout dál do domu.

„Hlídka muže zadržela a zjistila, že u sebe nemá žádné doklady. Při zjišťování totožnosti policisté zjistili, že je na muže od ledna 2008 vyhlášeno celostátní pátrání. Navíc byl na vyhoštěn na tři roky z území státu. Rozsudek nabyl právní moci už v červnu minulého roku a od té doby cizinec na našem území pobýval nelegálně,“ zdůraznila Stránská.

Noc ve věznici v pražské Ruzyni

Noc ze soboty na neděli tak Ukrajinec strávil ve věznici Praha-Ruzyně a po sehnání tlumočníka a obhájce ex offo mu bylo sděleno obvinění ze spáchání hned několika trestných činů.

„Konkrétně se jedná o trestné činy násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci, porušování domovní svobody a maření výkonu úředního rozhodnutí. Za to mu hrozí až tři roky,“ dodala Stránská.

Na recidivistu z Východu byla benešovským soudem uvalena vazba kvůli obavám, že by se Ukrajinec mohl skrývat nebo svůj útok opakovat a dokončit to, čím vyhrožoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám