Hlavní obsah

Policii se nelíbí slova obhájkyně útočníků na Topolánka

Právo, Josef Koukal, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podraz ze strany policie, tak v pátek ohodnotila advokátka Klára Slámová postup policistů v Břeclavi, kteří obvinili z výtržnictví její klienty, pachatele útoku na předsedu ODS Mirka Topolánka z letošního srpna. Policie se proti jejím výrokům ostře ohradila, Topolánek se nechce k věci vyjadřovat.

Foto: ČTK

Zraněný Mirek Topolánek

Článek

„Policie rozhodně nesouhlasí s některými tvrzeními, která se objevila v tisku jako výroky obhájkyně Slámové. Postup při vyšetřování byl korektní a zcela standardní,“ řekla Právu mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová.

Zároveň potvrdila, že útočníci, kteří způsobili incident na předvolebním mítinku ODS v Hustopečích byli skutečně obviněni.

Slámové se nelíbilo, když jeden z klientů obdržel usnesení o zahájeném trestním stíhání bezprostředně poté, co se chtěl údajně z časových důvodů omluvit z fotorekognice, tedy ztotožnění lidí na fotografiích z místa činu. [celá zpráva]

Svým klientům prý doporučila, aby ukončili jakoukoli spolupráci s policií, a dva další se posouzení fotografií už vůbec neúčastnili.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dva muži, kteří se přiznali k útoku na Mirka Topolánka.

Na spolupráci, jejímž cílem mělo být odhalení osoby údajného objednatele útoku na předsedu ODS, se čtveřice dohodla hned na prvním výslechu, který se konal 24. srpna na pražském policejním ředitelství. Obvinění, z nichž nejméně dva v minulosti patřili k aktivním příslušníkům krajní pravice a jeden obdržel dokonce podmíněný trest za násilný čin, naznačovali, že si útok objednal někdo z Modrého týmu ODS.

Média však spekulují i o možnosti, že za akcí mohla stát ČSSD. Jeden z útočníků se podílel na pořádání pohřbu zavražděného podnikatele Václava Kočky a rodinným přítelem Kočkovy rodiny je předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek.

Není jasné, co letělo vzduchem

„K celému problému, tedy i k výrokům obhájkyně, se nějakým způsobem vyjádříme počátkem týdne,“ doplnila mluvčí břeclavské policie Haraštová.

Podle státní zástupkyně Anežky Forstové, která případ dozoruje, bude pro posouzení, zda šlo ze strany útočníků o přestupek nebo trestný čin, zásadní, zda vzduchem letěla vejce, případně štěrk, nebo i větší kameny.

Slámová v pátek citovala ze spisu výpověď samotného Topolánka, který si podle ní nebyl na policii jistý, o jaký předmět šlo, a kámen prý přímo neviděl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám