Hlavní obsah

Policisté vtrhli do domu squatterů a 24 jich zatkli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policisté zadrželi v neděli ráno squattery, kteří v sobotu obsadili dům na Albertově v Praze 2. Od začátku policejního zásahu po jejich zadržení uběhlo asi 20 minut. Policie z domu vyvedla 24 lidí, řekl policejní mluvčí Tomáš Hulan s tím, že nekladli odpor.

Článek

Policisté odvedli squattery ke zdi protějšího kostela, obstoupili je těžkooděnci. Potom je odváděli po jednom do policejního mikrobusu. Někteří ze zadržených podle obývali squat Milada v Troji, který vyklidila bezpečnostní agentura za asistence policie v červnu.

Podle Hulana bude proti squatterům zahájeno zkrácené trestní řízení. V pondělí stanou před soudcem. Jsou podezřelí z porušení práva k bytu a nebytovým prostorům, hrozí jim až dva roky vězení.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Policie v neděli ráno vtrhla do domu, který obsadili squatteři.

FOTO: Stanislav Zbyněk, ČTK

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Policisté zadrželi asi 70 stoupenců squatterství.

FOTO: Stanislav Zbyněk, ČTK

Pražský policejní ředitel Martin Červíček uvedl, že policie chce po firmě, která dům spravuje, aby jej zabezpečila. Cílem je to, aby squatteři nemohli budovu obsadit znovu.

Už v neděli odpoledne přišli na místo zedníci a vstupy do domu zazdívali. Likvidovali i díru, kterou v místě přízemního okna během zásahu vytloukli těžkooděnci. Dům chátrá asi šest let, nyní patří italské firmě, která má v plánu jeho rekonstrukci.

Policie rozbila zátarasy

Policie připravovala zásah proti squatterům od nočních hodin. Podle zpravodaje policisté v černých kombinézách několikrát vstoupili do budovy. Ozývaly se nárazy beranidlem a řinčení rozbitého skla. Beranidly, motorovou pilou a sekyrami odstraňovali zátarasy, které v domě podle policie vystavěli squatteři.

Zásahu proti nim se účastnilo od soboty podle odhadů celkem 100 až 120 policistů. Náklady se budou pohybovat údajně kolem půl milionu korun.

FOTO: Stanislav Zbyněk, ČTK

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

FOTO: Stanislav Zbyněk, ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám