Hlavní obsah

Na Vysočině spadlo v mlze malé letadlo, dva lidé uhořeli

Právo, Novinky, Jana Pechová
Havlíčkův Brod
Aktualizováno

Pád letadla typu Zlín a dva mrtví ochromil v sobotu 12. září život u Sobíňova na Havlíčkobrodsku. Jak Právu řekl operační důstojník Policie ČR z krajské centrály v Jihlavě, případ byl ohlášen na číslo 112 kolem deváté hodiny.

Pád letadla na VysočiněVideo: Prima FTV

 
Článek

Letadlo, kterému podle svědků vynechával motor, se zřítilo na kraj lesa v lokalitě mezi Sobíňovem a osadou Hlína. Na místě měla v tu dobu být hustá mlha. Stroj začal po dopadu hořet. Hasičům se podařilo zabránit požáru blízkého lesa.

Podle policejní mluvčí Jany Mazourové byl stroj na cestě z Příbrami do Skutče na Chrudimsku. Na palubě čtyřmístného letounu byli dva muži, jeden osmačtyřicetiltý, druhý šestašedesátiletý. Byli z Prahy a byli to zkušení piloti. Šlo o soukromý let.

Kvůli mlze nebylo vidět

.„Padat jsem to neviděl, ale slyšeli jsme nejdřív ránu a pak druhou,“ řekl svědek Michal Fiala, který bydlí pár set metrů od místa neštěstí. Právě on zalarmoval záchranáře. Linku 112 zaktivoval v okamžiku, kdy se objevily plameny. „Že jde o letadlo, jsme pochopili, když jsme v ohni uviděli křídla,“ doplnil. Pád nebyl vidět kvůli husté mlze.

Podle jeho odhadu měl stroj zřejmě technické problémy. „Slyšeli jsme rachot, jakoby mu vypadl motor,“ snažil se přiblížit osudový okamžik.

Hasiči přijeli jako první, záchranka krátce za nimi.

Foto: s použitím Mapy.cz, Novinky

Při nehodách malých letadel zemřelo v Česku od roku 2006 už 41 lidí. Při poslední nehodě v srpnu u Strakonic spadlo do řeky Otavy letadlo cessna. Zemřeli tři lidé, desetiletá dívka byla těžce zraněna. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám