Hlavní obsah

Muže, kteří házeli kamení na Topolánka, policie obvinila z výtržnictví

Právo, Radim Vaculík

Břeclavská policie v pátek podle zjištění Práva obvinila čtveřici mužů, kteří v srpnu zaútočili v Hustopečích na předsedu ODS Mirka Topolánka. Informace potvrdila i obhájkyně celé čtveřice Klára Slámová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dva muži, kteří se přiznali k útoku na Mirka Topolánka.

Článek

„Proti všem čtyřem bylo zahájeno trestní stíhání pro výtržnictví. Má to prý spočívat v tom, že na vzdálenost v rozmezí přibližně pěti až deseti metrů začali po Mirkovi Topolánkovi vrhat předměty, kterými byly syrová slepičí vejce a drobné kameny. V případě drobných kamenů se jednalo o velmi drobné kamínky až štěrk, takže žádný kámen,“ upřesnila Právu Slámová.

V textu obvinění se píše, že útočníci přitom hlasitě uráželi a nadávali. Kriminalisté prý zjistili tyto výrazy: „zloděj, blbec, korupčník, zaprodanec a hajzl“.

Za výtržnictví nyní obviněným hrozí až dvouleté vězení, ale Slámová podává proti zahájení jejich stíhání stížnost.

Státní zástupkyně Anežka Forstová z Břeclavi ve středu prohlásila, že pro posouzení kauzy je klíčové, čím bylo hozeno. „Kámen je na rozdíl od vejce zbraň a může způsobit vážné poranění,“ uvedla. Za napadení vejcem by podle ní mohl případ spíš skončit u přestupkové komise.

Advokátka podá trestní oznámení

Topolánek podle zjištění policie utrpěl drobnou krvácející tržnou ranku, která se podle jeho tvrzení kriminalistům zahojila po třech dnech a nezanechala žádné viditelné stopy.

„Po tuto dobu prý ale pociťoval bolesti hlavy,“ přiblížila Právu Slámová Topolánkovu výpověď na policii.

Topolánek policistům údajně řekl, že samotný kámen, který ho zasáhl do pravé strany čela, sice neviděl, ale jednalo se prý o tvrdý předmět odpovídající kameni a zcela jistě se podle něj nejednalo o vejce, která ho zasáhla do dalších částí těla, včetně obličeje.

Slámová míní kromě stížnosti na obvinění podat nejpozději v pondělí také trestní oznámení na šéfa Topolánkovy kampaně Zdeňka Mokrého, který podal na útočníky oznámení.

Mokrý prý totiž na policii uvedl, že čtveřice mužů způsobila Topolánkovi krvácející tržnou ránu v délce asi dvou centimetrů. „To je ale nesmysl, Topolánek tak velkou ránu neutrpěl,“ podotkla k tomu Slámová.

Beru to jako podraz ze strany policie, proto jsem za klienty sdělila, že za těchto okolností už odmítáme jakoukoli spolupráci s policií.
Klára Slámová

Nelíbí se jí přístup vyšetřovatele případu, který si čtveřici útočníků pozval na včerejšek na prohlídku fotografií možného údajného objednavatele Topolánkova napadení.

Advokátka už nechce spolupracovat s policií

„Byla domluvená fotorekognice. První z klientů někoho na fotografii označil s tím, že je objednavateli hodně podobný,“ uvedla Slámová.

Druhý z klientů pak prý policistovi řekl, že pospíchá a už musí jít, proto mu vyšetřovatel podle Slámové hned předal usnesení o zahájení stíhání. „Beru to jako podraz ze strany policie, proto jsem za klienty sdělila, že za těchto okolností už odmítáme jakoukoli spolupráci s policií a ostatní klienti už tedy odmítli rekognice se zúčastnit,“ dodala advokátka.

Stále však není jasné, co a kdy vlastně Topolánka trefilo do obličeje. Bývalý premiér se zpočátku vyhýbal vysvětlení, ale poté tvrdil, že šlo o kámen. Nicméně zároveň přiznal, že už dva dny před útokem v Hustopečích mu způsobil několik ranek na hlavě střelný prach ze zábavního historického děla se slepým nábojem, které odpaloval. [celá zpráva]

Útočníci zase pořád odmítají, že by po Topolánkovi házeli kameny, prý jen použili vejce. Liší se i výpovědi očitých svědků, někdo kameny viděl, jiný zase hovoří také jen o vejcích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám